Висшият съдебен съвет (ВСС) бойкотира инициативата на изпълнителната власт за

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) бойкотира инициативата на изпълнителната власт за
Коментари Харесай

Цацаров и Панов заедно срещу предложенията на ВМРО за неизбежната отбрана

Висшият правосъден съвет (ВСС) бойкотира самодейността на изпълнителната власт за смяна в Наказателния кодекс, която да разшири опциите за приложимост на мощ при неизбежна защита. Институцията знаково отхвърли поканата на правосъдния министър Цецка Цачева да изпрати свои представители в работната група, която да създаде измененията, за които упорстват " Обединени патриоти ". Решението показва рядка демонстрация на единогласие сред основния прокурор Сотир Цацаров и ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Повод за измененията стана последният случай от Пловдив, при който доктор простреля влезнал в гаража му апаш. Вътрешна македонска революционна организация и " Атака " яхнаха митингите в отбрана на лекаря, само че разкритите от следствието обстоятелства демонстрират, че убийството не е било тъкмо акт на неизбежна защита. Д-р Иван Димитров е следил крадеца в продължение на към 20 -30 минути, след което и изпразнил цялостен пълнител по него. Протестите заглъхнаха след намесата на прокуратурата, само че ръководещите продължиха да приказват за смяна в закона под натиска на Вътрешна македонска революционна организация.

Преди ден министър председателят Бойко Борисов също предизвести министрите, че нужно " доста деликатно " прецизиране на текстовете, " тъй като на следващия ден някой може да простреля деца, както берат череши ".

Борисов приканва да се спре с " философстването " по тематиката за " неизбежната защита " и да се организира необятна полемика с представители на неправителствени организации, адвокати, магистрати. Сега излиза наяве, че даже непримирими съперници в правосъдната власт са склонни да се обединят, когато става дума за смяна по толкоз сензитивен въпрос.

Шефът на Върховен касационен съд Лозан Панов подсети пред правосъдния съвет, че неизбежната защита е доста остарял юридически институт и по използването му има богата правосъдна процедура.

" Какво постанова промени и за какво се внася в този момент, това не е написано в претекстовете към предлагането (на Министерството на правораздаването за основаване на работна група). Остава горчив привкус по какъв начин още веднъж пристъпваме към промени на закона ", сподели той и подсети, че Европейската комисия към този момент е подлагала на критика България за непредвидимия законодателен развой.

Главният прокурор Сотир Цацаров разгласи, че прокуратурата също няма да изпраща представители в работната група на Министерството на правораздаването, защото тя ще работи по към този момент показания текст от Вътрешна македонска революционна организация.

" Неща, които са фундаментални в наказателното право, се вземат решение от през днешния ден за на следващия ден с безпределно лека ръка. Не би трябвало да ги узаконяваме с наше присъединяване ", сподели Цацаров. Според него би било цялостен парадокс, в случай че Народното събрание промени закона, без да се допита до академичната общественост. По думите му законодателният метод на изпълнителната власт е " объркващ ".

" Включването ни в този момент в работна група, която би трябвало да изготви нещо, което е направено, е безсмислено ", съобщи Цацаров.

Мотивите за смяна на Наказателен кодекс са готови от Вътрешна македонска революционна организация и бяха предпазени от водача на партията и вицепремиер по сигурността Красимир Каракачанов. В тях се споделя: " Институтът на неизбежна защита би трябвало да се разшири, както и да се създадат промени, които да се борят за намаляването на битовите обири. Виждам, че моментът е назрял и обществото е готово и единствено търси и желае ремонт в Наказателния кодекс на Република България ".

Цацаров разяснява, че за смяна на сходни текстове не е нужно единствено предпочитание, само че и подготвеност.

Сега Наказателен кодекс планува, че " няма превишаване рамките на неизбежната защита, в случай че нападението е осъществено посредством навлизане с принуждение или с щурм в жилище ".

Предложението на Вътрешна македонска революционна организация е текстът да се разшири неимоверно: " Няма превишаване рамките на неизбежната защита, когато нападението е осъществено посредством незаконно влизане в жилище, както и когато нападението е ориентирано против живота, здравето, свободата или половата цялост на отбраняващия се или на другиго и е осъществено от две или повече лица, от въоръжено лице или нощем ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР