Висшият съдебен съвет ще обсъди правила за избор на председател

...
Висшият съдебен съвет ще обсъди правила за избор на председател
Коментари Харесай

ВСС обсъжда правилата за избор на председател на Върховния касационен съд

Висшият правосъден съвет ще разиска правила за избор на ръководител на Върховния касационен съд.  По тях ще бъде определен магистратът, който на 10 февруари 2022 година ще смени сегашния арбитър номер едно Лозан Панов. 

Освен правила правосъдните кадровици би трябвало да одобряват и хронограма за осъществяване на избор на ръководител на Върховния касационен съд.

На съвещанието си във вторник  Съдийската гилдия реши да предложи на Пленума на Висшия правосъден съвет процедурата да бъде открита на 30 септември, а изборът да бъде на 14 януари следващата година.

Номинации ще се вършат на 7, 14, 21 и 28 октомври.

Право да предлагат имат трима членове на Съдийската гилдия, Пленумът на Върховния касационен съд и министърът на правораздаването.

Янаки Стоилов, който стана първият правосъден министър, който - въпреки и без резултат, задейства процедура за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор, не изключи в сряда да се възползва от правото да внесе име за Съдия номер едно. Но с ангажимента, че не би го направил самоцелно и след деликатна преценка, с цел да не попадне в клопката след това да бъде упрекван, че изпълнителната власт желае да овладее управлението на висшата правосъдна инстанция:

„ Има кандидатура или кандидатури, които се употребяват с необятна професионална и социална поддръжка, само че те не са всред тези, които би обсъждал Висш съдебен съвет, аз мога да се наемам, не се избавям напълно от опцията да се повлияе позитивно на крайното решение “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР