Висшият съд в Лондон разреши на основателя на сайта Уикилийкс

...
Висшият съд в Лондон разреши на основателя на сайта Уикилийкс
Коментари Харесай

Джулиан Асандж може да обжалва екстрадицията си в САЩ

Висшият съд в Лондон позволи на създателя на уеб страницата " Уикилийкс " Джулиан Асандж да оспори решението за екстрадиция в Съединените щати. Така 52-годишният австралиец може още веднъж да апелира. Освен това съдът даде на американското държавно управление три седмици, с цел да даде гаранции, че правата на Асандж ще бъдат спазвани и че не го грози смъртна присъда.

По време на двудневните правосъдни разногласия през февруари юристите на Асандж упорстваха, че обвиняванията на Съединени американски щати са " политически " и че той е преследван " за присъединяване в нормалната журналистическа процедура за приемане и издание на класифицирана информация ".

Асандж основа " Уикилийкс " през 2006 година Сайтът се специализира в конфиденциална информация, давана от анонимни източници. За да обезпечи информаторите, Асандж реалокира сървъра на уеб страницата в Швеция.

" Уикилийкс " разгласява хиляди секретни документи, включително информация за подслушване на телефонни диалози на международни водачи от американската Агенция за национална сигурност.

През 2010 година, Вашингтон стартира следствие против Асандж по съмнение за нарушаване на закона за шпионаж. Максималното наказване за това е смъртна присъда.

Седем години Асандж живя в посолството на Еквадор в Лондон. След като Еквадор лиши правото му на леговище, той беше задържан от английските управляващи - поради нарушение на изискванията за стартиране под гаранция.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР