Висшият полицай Ангел Папалезов остава на свобода с най-леката мярка

...
Висшият полицай Ангел Папалезов остава на свобода с най-леката мярка
Коментари Харесай

Ангел Папалезов пред БНТ: Обвинението е напълно безпочвено

Висшият служител на реда Ангел Папалезов остава на независимост с най-леката мярка за неотклонение " подписка ". Предявено му е обвиняване като част от проведена незаконна група за трафик на културно-исторически полезности и пране на пари.

Според прокуратурата началник на групата е хазартният предприемач Васил Божков, който се укрива в Дубай. От държавното обвиняване отхвърлиха да са нахлували в постройката на Националната полиция.

Ангел Папалезов не е бил арестуван по време на дейностите на прокуратурата през предходната седмица, когато прокурори и проверяващи влязоха в кабинета на началника на отдел " Противодействие на закононарушенията с културно-исторически полезности " в Главна дирекция " Национална полиция ".

Кое наложи да нахлуете в ГДНП по случая Папалезов?

" Този глагол " нахлуя " персонално мен доста ме тормози и въобще не бих го употребила в обстановката и в подтекста на вашия въпрос. Вероятно имате поради дейности по следствието, осъществени от Специализирана прокуратура и ориентирани към върховен полицейски чиновник. Извърши се едно процесуално-следствено деяние, в един кабинет. Да, кабинетът се намира в ГДНП, защото лицето работи там ", съобщи Валентина Маджарова, и.ф. началник на Специализираната прокуратура.

" Прокурорите и следователи ми предявиха определенията, които Специализирания съд е издал и започнаха процесуалните дейности. Нито за миг не съм им отказвал да им спомагам, в противен случай ", съобщи Ангел Папалезов, шеф отдел " Културно-исторически полезности " - ГДНП.

Според прокуратурата първо е повдигнато обвиняване на Ангел Папалезов и по-късно е почнал обискът в кабинета му. Там били открити монети с белези на кутурно-исторически полезности, които не били разказани като конфискувани доказателства по следствия. Част от монетите били професионално увити и пакетирани с прикрепени към тях разпечатки, отразяващи търгове на един от най-големите аукциони в Германия. Само за една от монетите била посочена цена 3400 евро. На Папалезов през днешния ден е предявено обвиняване.

" Участие в проведена незаконна група с користна цел. Пряката цел на групата е трафик и държане на движими културни полезности. Също по този начин и осъществяване на пране на пари. Много държа да отбележа, че ръководителят на тази група, съгласно предявеното обвиняване е господин Васил Божков ", съобщи Валентина Маджарова, и.ф. началник на Специализираната прокуратура.

" Постановлението за привличане от през днешния ден беше извънредно бланкетно. Без детайлности какво е моето присъединяване в хипотетичната проведена незаконна група. В него се вижда само, че началник е Васил Крумов Божков. Нямам никаква визия за какво съм в присъединяване в това ОПГ, защото не мога да допускам на каква база ми е повдигнато това обвиняване. Смятам, че е изцяло безпочвено. Защото аз това лице не го познавам персонално, не съм се срещал с него ", сподели Ангел Папалезов.

Допълни, че няма да разяснява откритите от прокуратурата предмети в неговия кабинет, преди да бъде осъществена експертиза, която ще даде оценка за тях.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР