Висшият американски дипломат Антъни Блинкен заяви след среща с израелските

...
Висшият американски дипломат Антъни Блинкен заяви след среща с израелските
Коментари Харесай

Блинкен: Цивилните, особено децата в Газа, плащат твърде висока цена

Висшият американски посланик Антъни Блинкен съобщи след среща с израелските управляващи, че жертвите на войната против Хамас измежду цивилното население на Газа са " прекалено много ", и прикани своя съдружник да облекчи страданията им, съобщи Агенция Франс Прес.


Повече от три месеца след най-смъртоносната до момента война в Газа Блинкен се срещна с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в Тел Авив по време на четвъртата си дипломатическа аудиенция в Близкия изток от началото на спора.

Блинкен удостовери " поддръжката на Съединени американски щати за правото на Израел да предотврати " повтаряне на невижданите офанзиви на Хамас от 7 октомври, които провокираха войната, съобщи представителят на Държавния департамент Матю Милър.

Но Блинкен също по този начин " акцентира значимостта на избягването на по-нататъшни вреди за цивилното население и отбраната на гражданската инфраструктура в Газа ", сподели Милър за ръководената от Хамас територия, където филантропичната рецесия се задълбочава, а локалните здравни чиновници оповестяват за повече от 23 000 смъртни случая.

По-късно Блинкен съобщи на конференция, че " ежедневните жертви измежду цивилното население в Газа, изключително измежду децата, са прекалено много ", и съобщи, че са нужни повече храна, вода и медикаменти.

Израел се съгласи на задача на Организация на обединените нации за оценка в северната част на Газа, която ще " дефинира какво би трябвало да се направи, с цел да могат разселените палестинци да се завърнат безвредно ", сподели той.

Израел " би трябвало да спре да подхваща стъпки, които подкопават способността на палестинците да се ръководят дейно ", съобщи Блинкен по време на конференцията.

Кореспондент на Агенция Франс Прес заяви за интензивни удари през нощта в Хан Юнис и Рафах - най-големите градове в южната част на Газа, които са претъпкани с вътрешно разселени хора.

Израелската войска заяви, че нейните сили са умъртвили 40 бойци през последните 24 часа при " разширени сухопътни интервенции, в това число въздушни удари " в Хан Юнис, и че войските са иззели автомати АК-47, ракетни установки и други оръжия.

" Нито едно място не е безвредно, не знаем какво да вършим, дано Бог ни помогне ", съобщи в понеделник пред Агенция Франс Прес жителят на Рафах Мохамед Хеджази.

Лидерът на Хамас Исмаил Хания, който приказва в Катар на 9 януари, съобщи, че нападението от 7 октомври " е станало след опит да се маргинализира палестинската идея ".

" Въпреки тежката цена, кланетата и войната от вида на геноцида, той (Израел) не съумя да реализира нито една от задачите си ".

В по-нататъшни мнения, оповестени по-късно от Хамас в Газа, Хания прикани мюсюлманските страни " да поддържат съпротивата с оръжие, тъй като това е... борбата освен на палестинския народ ".

Войната е довела до разселването на по-голямата част от 2,4 млн. души в Газа и съгласно Организация на обединените нации доста от тях са застрашени от апетит и заболявания.

Световната здравна организация съобщи, че способността ѝ да дава помощ и да поддържа лечебните заведения в Газа " понижава ".

При състояние че в Газа постъпва единствено минимална помощ, израелската правозащитна група " Б " Целем " упрекна, че " всички в Газа гладуват " като " директен резултат от оповестената политика на Израел ".

От началото на войната набъбнаха опасенията за ескалиране на спора сред Израел и другите му районни врагове - халтав съюз от подкрепяни от Иран въоръжени групировки в Ливан, Сирия, Ирак и Йемен.

Израелският министър на защитата Йоав Галант съобщи пред Блинкен, че усилването на натиска върху Иран е " от решаващо значение " и може да предотврати районна ескалация, се споделя в изказване на израелското държавно управление./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР