Висши украински служители казаха, че очакваната руска офанзива в Източна

...
Висши украински служители казаха, че очакваната руска офанзива в Източна
Коментари Харесай

Военни експерти предупреждават: Битката за Донбас далеч не е започнала, предстои много по-мащабно нападение

Висши украински чиновници споделиха, че предстоящата съветска атака в Източна Украйна е почнала в понеделник, само че някои техни сътрудници и задгранични военни анализатори описаха офанзивите като единствено предварителна подготовка за доста по-голямо нахлуване, съобщи „ Ню Йорк Таймс “. Русия стартира нова фаза от военната си експанзия против Украйна - офанзива единствено на един фронт.

Русия нанесе ракетни удари в цялата страна и ускори артилерийските си и ракетни офанзиви против градове, инфраструктура и военни позиции по почти 300-километровия фронт, до момента в който съветските сухопътни сили напредваха там. По съвсем цялата фронтова линия в областите Донецк, Луганск и Харков окупаторите се пробваха да пробият нашата защита, оповестиха от Киев.

Украинският президент Володимир Зеленски сподели във видеообръщение в понеделник вечерта: „ Сега можем да заявим, че съветските сили са почнали борбата за Донбас, която се приготвя отдавна. Значителна част от съветската войска в този момент е съсредоточена за тази атака. Колкото и бойци да бъдат хвърлени там, ние ще се бием, ще се пазиме. Ще вършим това всеки ден.” Други обаче означиха, че Русия към момента насочва войски и съоръжение към югоизточния район на Донбас и че наземните придвижвания, следени в понеделник, са доста дребна част от предстоящата огромна атака.

Анализатори споделиха, че част от обстрела евентуално е имала за цел да притисне украинските войски в градове като Харков, с цел да ги попречва от укрепване на тези в Донбас, който район се чака да понесе тежестта на съветската атака. Опитите на Русия след нейната инвазия на 24 февруари да превземе столицата Киев и други огромни градове в Северна Украйна претърпяха тежък неуспех. Сега всичко е концентрирано на изток. Въпреки големия брой жертви (21 000 убити съветски бойци по данни на Киев), загуби на съоръжение и явни логистични недостатъци, Русия към момента разполага с доста по-големи военни благоприятни условия от Украйна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР