Висшето образование трябва да е безплатно само за тези студенти,

...
Висшето образование трябва да е безплатно само за тези студенти,
Коментари Харесай

Висшето образование трябва да е безплатно само за студентите, реализиращи се у нас, смятат от Асоциацията на индустриалния капитал в България

Висшето обучение би трябвало да е гратис единствено за тези студенти, които след завършването си остават и се осъществят в България, считат от Асоциацията на индустриалния капитал в България в отговор на предлагането да отпаднат таксите за всички студенти държавна поръчка. То пристигна преди близо месец от Министерския съвет с претекстовете, че по този начин висшето обучение ще стане по-достъпно, ще се увеличи качеството му, а неналичието на такси ще задържи студентите в България.

Миналата седмица Академичният съвет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ излезе с позиция, съгласно която отпадането на таксите няма да докара до стремежи резултат. Така, шумно оповестеното на брифинг в Министерски съвет предложение среща от ден на ден отрицание, даже измежду част от студентите. Съветът на ректорите също не приема концепцията абсолютно. Тяхното мнение е, че тя би трябвало да се преглежда в подтекста на едно по-общо решение за финансиране на висшето обучение. Дали фактически таксите ще отпаднат следва да разберем. Предложението е включено в план за промени в Закона за висшето обучение и е качено за публично разискване на платформата Strategy.bg, което продължава до 28 февруари.

Висшето обучение би трябвало да е гратис единствено за тези студенти, които се осъществят в България. И в този момент има подобен механизъм: при подписване на контракт с дружество, където студентът ще работи, откакто приключи и в случай че учи в предпочитаните професионални посоки с дефицит на пазара на труда. Тази опция може да се генерализира за всички студенти, счита ръководителят на АИКБ Васил Велев:

„ Всички, които имат намерение да останат и да работят в страната за някакъв период, не цялостен живот, и сключат такива контракти – за тях да е гратис, без оглед на спецалността и професионалното направление. Но, откакто той с съответно дружество има контракт явно би следвало да има потребност от подобен експерт и да не се получава обстановката, в която се намираме сега – над 40% като завършат работят на позиции, които въобще не изискват висше обучение “.

Отпадането на таксите за студентите няма да докара до стремежи резултат, има доста други ограничения, които биха могли да подкрепят достъпа до висше обучение и да доведат до повишение на качеството му, съобщи ректорът на СУ проф. Георги Вълчев.

„ Вземете единствено това, че стипендиите, които взимат студентите за отличен триумф, макар че бяха индексирани през последните години, са безпределно ниски, т.е. ограничения, които не диференцират студентите, които би трябвало да бъдат подпомагани, не са удачни за нас “, сподели проф. Вълчев.

Според ректора на УНСС проф. Димитър Димитров, зам.-председател на Съвета на ректорите, концепцията за отпадане на таксите би трябвало да се преглежда в подтекста на едно по-общо решение за финансиране на висшето обучение.

„ Това, че студентите ще заплащат таксите или бюджета ще заплаща таксите, сякаш няма изключително значение за финансовото положение на университета, само че в дълготраен проект това слага доста други въпроси и за мотивацията на студентите. Не ми се навлиза дори и в различната приложимост на тия 150 млн. лева “, сподели проф. Димитров. И акцентира, че и позицията на Съвета на ректорите е да се търси общо решение за финансовото обезпечаване на висшето обучение.

Анкетно изследване измежду 11 хиляди студенти демонстрира, разумно, че огромната част от тях – 92% утвърждават концепцията за отпадането на таксите, 6 на 100 са срещу, а два % не могат да преценяват. Дали фактически ще отпаднат таксите следва да разберем. Предложението е включено в план за промени в Закона за висшето обучение и е качено за публично разискване на платформата Strategy.bg, което продължава до 28 февруари.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР