Висше училище по мениджмънт бе домакин и инициатор на работна

...
Висше училище по мениджмънт бе домакин и инициатор на работна
Коментари Харесай

Представиха опита на 5 държави за справяне с трафика на хора пред варненски институции във ВУМ

Висше учебно заведение по мениджмънт бе хазаин и основател на работна полемика, отдадена на повишение осведомеността по отношение на трафика на хора.

Събитието е част от самодейността Equipping You To Prevent Trafficking In Youth (EYTPTIY), взаимен план на 5 организации от 5 разнообразни страни - Cross Culture International Foundation (Малта), Open Gate La Strada (Република Северна Македония), Imago Mundi (Румъния), Tools of Empowerment for Success Niagara (Канада) и Висше учебно заведение по мениджмънт (България). Проектът е съфинансиран от стратегия Еразъм+ на Европейският съюз. 

Участие в срещата във ВУМ взеха представители на дирекция " Превенции “ към Община Варна, Местната комисия за битка с трафика на хора, ОД на Министерство на вътрешните работи, Детска педагогическа стая, Гранична полиция – Летище Варна, SOS фамилии в риск, Бюро по труда. Институциите се срещнаха с дейностите и изследванията по плана и споделиха своите хрумвания, опит и положителни практики в тази сфера. Резултатите от полемиката ще бъдат интегрирани в обучителния модул за юношески служащи, който ще бъде наличен за всички заинтригувани страни, под формата на онлайн курс. 

Основната цел на плана е да подкрепи построяването на потенциал у младежките служащи и организациите, работещи с младежи в напъните им с битката с трафика на хора, посредством поощряване на междусекторното съдействие и продан на познания и положителни практики сред организациите, разрастващи активност в тази сфера. В резултат на изследванията излиза наяве, че макар особеното местонахождение на страните участнички, профилът на най-уязвимите групи, които най-често стават жертва на трафик е подобен. Това е и главната причина обединяването на организации от разнообразни страни да е потребно и рационално, изясни Веселина Димитрова - координатор на плана във Висше учебно заведение по мениджмънт. Сред общите фактори, открити като съществени, са невисок обществен статус, липса на схващане и обич в фамилията и други. Оказва се, че високата степен на начетеност надалеч не е безапелационна застраховка за добра осведоменост и отбрана от трафика на хора. Според изследване, извършено от румънския сътрудник на плана - Imago Mundi, 2% от жертвите на трафик са хора с висше обучение. А в Канада и Малта застрашени от него са значително представители на LGBT общностите.

До сегашния миг е направено проучване на обстановката с трафика на хора в страните, участващи в плана, в това число проучване на юношески служащи, заети в сферата. Предстои създаването на обучителни и осведомителни материали, както и тестване и разпространяване на резултатите под формата на обучителни сесии и онлайн обучителен курс за юношески служащи. 

След обобщаването на направените изследвания, излиза наяве, че в Малта, Република Северна Македония и България измежду младежите се ползва превантивното образование. Друг способ, който се употребява в Малта е да се обръща съществено внимание на потребителите. Като задачата е да бъдат избягвани артикули и услуги, в чиято направа и предложение се употребяват жертви на трафик. А в Република Северна Македония ползват " Форум Театър “ – работна техника, употребена при разнообразни спорни тематики. Тя включва артисти, разиграващи обстановки пред аудитория, която има опция да се включва в сцените. В Канада пък главната процедура е да се работи с жертвите на трафик.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР