Високотехнологичното бъдеще, което доскоро човечеството описваше в литературни произведения и

...
Високотехнологичното бъдеще, което доскоро човечеството описваше в литературни произведения и
Коментари Харесай

Съвременен Китай – „Прекрасният нов свят”?

Високотехнологичното бъдеще, което до неотдавна човечеството описваше в литературни творби и пресъздаваше в кинопродукции, към този момент е неразделна част от всекидневието на хората в Китай. Развитието на новите технологии и промените в просветителната система се зареждат освен от бързо растящата стопанска система, само че и от визията на държавното управление за това по какъв начин би трябвало да наподобява едно хармонично общество.

Постигането на този блян обаче постанова непрестанно следене и надзор. Западният свят концентрира вниманието си напълно върху разпространяването на Covid-19, а скоро ще му се наложи да се приспособява в среда, в която симбиозата сред технология и идеология диктува правила, които опонират на съществени човешки правила.

Съревнованието с достиженията на Запада в региона на образованието и науката, кара Държавният съвет на Китайската национална република да се насочи към промени в просветителната система. Целта е реализиране на оптимални резултати, а технологиите оказват помощ в този развой. В някои съществени учебни заведения на децата се поставят устройства, сходни на диадеми, които записват мозъчните талази и регистрират равнището на централизация.

Устройствата подава информация към компютъра на учителя в действително време и той наблюдава кое дете има усложнения при осъществяването на дилемите. Графично изображение демонстрира високото равнище на централизация в червен цвят, ниското в наследник, а белият цвят значи, че детето изобщо не е ангажирано със задачата. Същите данни се изпращат и на родителите, като учителите споделят, че това стимулира учениците и те се стараят повече и реализират по-добри резултати. Местоположението на децата се следи с помощта на вградени чипове в униформите им, роботи мерят индикатори за здравословното положение и ангажираността на най-малките. Събирането на данни за жителите и следенето на дейностите им се разраства до големи мащаби.



Когато Китай разгласи, че построява мрежа за следене и оценяване на държанието на хората, реализирането на този план изглеждаше допустимо в едно далечно бъдеще. Но единствено три години по-късно тази Социална кредитна система е действителност и технологиите непрестанно я усъвършенстват. Мрежа от над 200 млн. камери следи какво се случва на публични места и е толкоз добре развита, че в действително време може да дефинира броя на хората, които са на записа, техния пол, възраст и етническата им принадлежност.
Властите настояват, че наблюдението им разрешава да наблюдават нарушители за няколко секунди и по този начин пазят обществото, само че след въвеждането на Социалната кредитна система изниква въпросът кой ще пази обществото от държавното управление? Именно ръководещите задават критериите за това кое е редно и кое не, а привилегиите и глобите имат действително отражение върху живота на елементарния човек.

Така да вземем за пример даряване на кръв и присъединяване в благотворителни действия или ласкателно изявление по адрес на ръководещите, се възнаграждават с облекчение на налозите, с понижение за градския превоз, гратис потребление на фитнес и с спомагателни прерогативи в здравни заведения.

От друга страна, пазаруване на алкохол, залагане в хазартни игри или критикуване на държавното управление понижават кредитния рейтинг, а това води до лишаване на правото да се пътува, правото на децата да посещават учебно заведение. Тъй като персоналният рейтинг е публичен и всеки може да го види, носителите на подобен са обществено посочени като неприятен образец за обществото. Системата е спорна в методите си за награждаване и наказване, в единия случай жителите получават материални облекчения, а в другия им се лишават съществени човешки права.



Следенето се ползва във всички аспекти от всекидневието и визира освен стопански развитите райони: „ Виждаме китайското държавно управление да употребява лицево различаване, с цел да управлява по какъв начин жителите сортират и рециклират отпадъците си. Под предлог, че се следва стратегия за запазване на околната среда, те систематично изселват етнически малцинствени групи, с цел да основават национални паркове. “ споделя Ифей Ли, откривател на околната среда в New York University в Шанхай и съавтор на книгата „ Китай става зелен: Принудителен екологизъм за тревожната планета “
Държавният съвет събира биометрични данни като пръстови отпечатъци, ДНК, кръв, звуков запис на гласа и фотоси на мюсюлманските етнически групи в северозападен Китай с претекста, че това е част от стратегия за битка с тероризма. Именно в Синдзян-уйгурски самостоятелен район преследването е най-изразено. Тези малцинства нямат право да посещават джамии или да си пускат брада, а при нарушение на разпоредбите се арестуват и пращани в лагери. Дори на влизащите в този район се ползва надзор като на телефона им се конфигурира приложение, което проучва контактите, видеата и известията в него въз основата на 74 хиляди критерия.

Още с навлизането на интернет Държавният съвет схваща неговата мощ и благодарение на комплицирани логаритми упражнява надзор над известията и изображенията, които хората си обменят. Активистът за човешките права и основен редактор на China Digital Times Сяо Цян споделя, че „ интернет фирмите са се договорили с държавното управление да изтриват доста от наличието, което потребителите разгласяват, още преди то да бъде забелязано от полицията. “ 
Даниела Стокман, професор по цифрово ръководство в Hertie School в Берлин, прибавя: „ Всъщност хората интензивно разискват политически въпроси в интернет, само че при опит да се провеждат групови дейности или при споменаване на съответни персони, известията се отстраняват. ”
Тези способи не са нещо ново за Китай, само че със прекъсването на туитър акаунта на президента Тръмп в края на неговия мандат, въпросът за свободата на словото в онлайн пространството беше подложен по нов метод и в американското общество.


Други западни показа също ще бъдат преосмисляни и обсъждани под натиска на стопански промени. Китай може да предложи освен технология, обвързвана с устройства и автоматизация, само че и такава за ръководство на индустриални процеси. Сложният баланс сред правата на служащите, сигурността на работното място и постигането на ефикасни резултати с оптималната облага е прегледан в документалния филм на платформата Netflix „ Американска фабрика “.
Историята за цех в Охайо, който стопира активността си и е преустроен от китайски бизнесмен, ясно обрисува наклонността, че даже в мощно демократично общество запазването на правата на чиновниците отстъпва пред запазването на работното им място.
Една бързо разрастваща се иновация в Китай скоро ще засегне освен личните й компании, само че и задграничните. Става въпрос за въвеждането на напълно онлайн разплащане и заменянето на юана с цифровата му версия. Към настоящия миг, с цел да стимулира жителите си да заплащат с цифрови пари посредством телефона си, държавното управление провежда онлайн
лотария. В нея са раздадени ваучери, които би трябвало да се похарчат в избран период, а за това хората се записват в системата с същинските си имена.



Държавният съвет разгласи, че скоро цифровите пари ще бъдат единственият инструмент за разплащане. Опасенията са, че в случай че това стане, китайските компании не могат да подсигуряват отбрана на данните на задграничните си сътрудници при транзакции следени от Китайската национална банка. Обещанията се, че до Олимпийските игри в Пекин през 2022 година, всеобщото използване на мрежата за цифрово разплащане да стане факт.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР