Високопоставени членове на партията на Ангела Меркел засилиха натиска над

...
Високопоставени членове на партията на Ангела Меркел засилиха натиска над
Коментари Харесай

Консерватори искат Шойбле да напусне поста финансов министър на Германия

Високопоставени членове на партията на Ангела Меркел ускориха натиска над финансовия министър Волфганг Шойбле да се отдръпна от поста и да оглави Бундестага, където да употребява опита си в непознатата до момента обстановка третата по величина мощ да е антиевропейската " Алтернатива за Германия ".

Шойбле управлява финансите на най-силната европейска стопанска система от 2009 година насам, само че откакто в неделя партията му реализира най-слабия резултат от 40-те години насам, бъдещето му на поста е под въпрос, разяснява " Ройтерс ".

Още преди изборите медиите в страната писаха, че пробизнес настроените " Свободни демократи " (FDP) имат апетити към финансовото министерство. Партията, която съвсем несъмнено ще влезе в ръководещата коалиция, се афишира за понижаване на налозите и е срещу концепциите на Париж за по-тясна фискална интеграция в еврозоната.

Гюнтер Йотингер, еврокомисар по въпросите на бюджета и реакционер от региона на Шойбле, съобщи пред " Щутгартер цайтунг ", че съпартиецът му би бил " съвършен претендент " за председателския пост в Бундестага. Член на изпълнителното бюро на ХДС добавя, че би било " доста значимо той да е на поста поради " Алтернатива за Германия " и климата в Народното събрание ".

Шойбле отхвърля да приказва за бъдещето си след изборите и единствено е казвал, че желае да остане в политиката. Дали ще е ръководител на Бундестага ще се разбере не по-късно от 24 октомври - крайната дата, на която би трябвало да се организира учредителното съвещание на новия парламент, когато се избира и кой да го управлява.

Сегашният ръководител на Бундестага Норберт Ламерт не е измежду претендентите, а на този пост не може да седи настоящ министър.

Меркел също не разкрива желанията си - на 75-я му рожден ден предходната седмица тя отличи 45-годишната работа на Шойбле като народен представител, само че не даде ясно да се разбере, че желае да го задържи като финансов министър.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (161)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР