Високопоставена представителка на ООН призова всички страни да попречат на

...
Високопоставена представителка на ООН призова всички страни да попречат на
Коментари Харесай

ООН призова всички страни да спрат нова ескалация в Близкия изток

Високопоставена представителка на Организация на обединените нации прикани всички страни да попречат на нова ескалация на напрежението в Близкия изток. Призивът бе насочен на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, по време на което Китай и Русия упрекнаха Съединени американски щати, че наливат масло в огъня, съобщи Франс прес.

" Призовавам Съвета да продължи да сътрудничи интензивно с всички страни, с цел да избегне ново утежняване на напреженията и нова ескалация, които подкопават мира и районната сигурност ", съобщи Розмари Дикарло, заместник-генерален секретар на Организация на обединените нации по политическите въпроси. Заседанието, на което тя насочи апела, беше отдадено на американските удари по цели в Ирак и Сирия, нанесени в петък вечер.

" Повтарям апела на генералния секретар към всички страни да се оттеглен от пропастта и да вземат поради непоносимата човешка и икономическата цена на един възможен районен конфлик ", съобщи Дикарло.

На съвещанието няколко страни показаха безпокойствие, без да упрекват непосредствено Съединени американски щати. Дикарло също не засяга съответно някоя страна.

" Ясно е, че ударите на Съединени американски щати са особено и преднамерено предопределени да подкладят спора за да запазят тяхната преобладаваща позиция в света ", съобщи непрекъснатият представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя по време на съвещанието, свикано по искане на неговата страна.

" Американските дейности евентуално ще влошат порочния кръг на правилото " око за око " в Близкия изток ", предизвести непрекъснатият представител на Китай Цзюн Чжан, който упрекна американците, че са нарушили териториалната целокупност на Сирия и Ирак. Подобна позиция изрази и непрекъснатият представител на Алжир Амар Бенджама.

Заместник-постоянният представител на Съединени американски щати Робърт Ууд пък съобщи, че е ставало дума за нужни и пропорционални дейности при практикуване на правото на самоотбрана.

" Съединени американски щати нямат никакво предпочитание за повече спорове в района, в който ние работим интензивно за възпирането и намаляването на интензитета на спора в Газа. Ние не търсим пряк спор с Иран ", увери той и прикани Съвета да упражни напън върху Техеран, с цел да спрат офанзивите на неговите проксита в района.

Съединени американски щати нанесоха в петък удари по 85 цели в Сирия и Ирак, като взеха под прицел иранския Корпус на гвардейците на Ислямската гражданска война и проринаски групи. Ударите бяха в отговор на удар с дрон по американска база в Йордания на 28 януари, при което починаха трима американски военнослужещи. В американските ответни удари починаха минимум 45 души. 

Постоянният представител на Иран в Организация на обединените нации Амир Сайед Иравани съобщи, че " Иран в никакъв случай не е желал този спор да се разпростре в района. Но в случай че Иран е заплашен, нападнат или подложен на експанзия, то той няма да се поколебае да упражни вроденото си право да отговори твърдо по силата на интернационалното право и на устава на Организация на обединените нации ".

Иран поддържа въоръжени групи, които съгласно Вашингтон са в основата на възходящите офанзиви против американските сили в Близкия изток на фона на войната в Газа.

Същевременно Държавният департамент на Съединени американски щати заяви, че Вашингтон не е предизвестил авансово иракското държавно управление за ударите, които възнамерявал да нанесе по проирански цели, съобщи Франс прес. Така Департаментът внесе някои разяснения в изказването на Белия дом, който оставяше у хората противното усещане.

" Що се касае до отговора в петък, ние информирахме иракското държавно управление неотложно, откакто ударите бяха нанесени ", съобщи представителят на Държавния департамент Ведан Пател. Той добави, че иракското държавно управление сходно на всички страни от района ясно е схванало, че ще има отговор на офанзивата, предизвикала гибелта на американските военни в Йордания, написа Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР