Високопоставен служител на “Хамас“ заяви вчера, че само малък брой

...
Високопоставен служител на “Хамас“ заяви вчера, че само малък брой
Коментари Харесай

Представител на „Хамас“: Иран и Хизбула нямат роля в нахлуването в Израел

Високопоставен чиновник на “Хамас “ съобщи през вчерашния ден, че единствено дребен брой висши командири в Газа са знаели за широкомащабното навлизане в Израел, само че че съдружници като Иран и ливанското придвижване “Хизбула “ " ще се причислят към борбата, в случай че Газа бъде подложена на война на заличаване ", съобщи Асошиейтед прес.

Али Баракех , член на управлението на “Хамас “ в заточение, беседва с Асошиейтед прес в офиса си в Бейрут, до момента в който Израел бомбардираше Газа и даде обещание цялостна обсада на ръководената от “Хамас “ територия.

Баракех съобщи, че нападението е било планувано от към половин дузина висши командири на “Хамас “ в Газа и че даже най-близките съдружници на групировката не са били осведомени авансово за времето на нападението. Той отхвърли известията, че ирански чиновници по сигурността са помогнали за планирането на нападението или са дали зелена светлина на среща предходната седмица в Бейрут.

" Само шепа командири на " Хамас " знаеха ", сподели Баракех, като добави, че никой от централното командване или политическото бюро на " Хамас " не е бил в ливанската столица предходната седмица.

Той признава, че Иран и ливанската бойна формация " Хизбула " са помагали на " Хамас " в предишното, само че сподели, че след войната в Газа през 2014 година " Хамас " създава свои лични ракети и образова свои лични бойци.

Баракех също по този начин отхвърли догатките, че офанзивата, планувана от повече от година, е имала за цел да провали напъните на Съединени американски щати да убедят Саудитска Арабия да възстановява връзките си с Израел.

Вместо това той съобщи, че тя е била подбудена от редица дейности, подхванати от крайнодясното израелско държавно управление през последната година, в това число провокативни визити на свещено място в Йерусалим и засилен напън върху палестинските пандизчии, държани от Израел. Той също по този начин съобщи, че “Хамас “ има вяра, че Израел има проекти да убие неговите висши водачи.

Баракех съобщи, че даже “Хамас “ е шокиран от мащаба на интервенцията и сподели, че е очаквал Израел да предотврати или ограничи нападението.

" Бяхме сюрпризирани от този огромен срив. Планирахме да реализираме някакви триумфи и да вземем пленници, с цел да ги заменяем. Тази войска (израелската – бел. ред.) беше книжен тигър. "

Твърдението му, че “Хамас “ е възнамерявало единствено дребна интервенция , се опровергава от обстоятелството, че в нахлуването са взели участие към 1000 бойци, които са атакували по суша, море и даже с моторни парапланери, показва АП.

Сутринта на 7 октомври палестинската ислямистка формация " Хамас " предприе офанзива против Израел. Бойци нахлуха на територията на страната и направиха масиран ракетен удар. Повече от 900 души бяха убити при офанзиви на " Хамас " в Израел. Ранени са над 2600. Около 150 души са били отвлечени от " Хамас “, заяви пресслужбата на израелското държавно управление.
Сред убитите има и непознати жители.

Израел публично разгласи положение на война за първи път от Войната от Йом Кипур през 1973 година и отговори с въздушни удари против палестинския анклав, където починаха 558 души и бяха ранени над 2800, по информация на здравното министерство там.
" Хамас " е в листата с терористични организации на Израел, Европейския съюз, Съединени американски щати, Англия, Австралия, Канада и Организацията на американските страни.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР