Високобюджетното зрелище Аватар: Природата на водата на Джеймс Камерън -

...
Високобюджетното зрелище Аватар: Природата на водата на Джеймс Камерън -
Коментари Харесай

Новият "Аватар" с по-ниски приходи от очакваните - на какво се дължи това?

Високобюджетното представление " Аватар: Природата на водата " на Джеймс Камерън - продължението на касоразбивача на всички времена, не оправда упованията за по-високи продажби на билети в киносалоните на Съединени американски щати и Канада през уикенда, само че съгласно специалистите е прекомерно рано да се реши дали филмът ще възвърне големите си разноски, оповестяват международните информационни организации.

Въпреки че не направи " огромния удар ", продукцията вдъхна живот на бокс-офиса, който към момента се възвръща от последствията от пандемията от КОВИД-19.

Глобалните доходи от " Аватар: Природата на водата " възлизат на почти 435 милиона $, в това число 134-те милиона $ от северноамериканския бокс-офис.

Виж още: Чакането си е заслужавало: " Аватар: Природата на водата " е хубав и спиращ дъха

 Forum Film

 

Прогнозите преди края на седмицата сочеха, че чаканото 13 години продължение на " Аватар " ще осъществя най-малко 140 милиона $ в домашния и до 500 милиона $ в интернационалния бокс-офис през дебютния си уикенд на екран. Някои анализатори даже чакаха приходи от порядъка на 175 милиона $ от продажбата на билети за кино лентата в Съединени американски щати и Канада.

Въпреки че осъществените доходи са по-ниски от прогнозните, от Комскор означават, че те са третите най-високи в световен мащаб, откогато беше оповестена пандемията.

В Съединени американски щати и Канада " Аватар: Природата на водата " изравни " Батман " като четвъртия най-солиден дебют на вътрешния пазар за годината след " Доктор Стрейндж в Мултивселената на лудостта " ( 187,4 милиона $ през май), " Черната пантера: Уаканда вечно " (181 милиона $ през ноември ) и " Тор: Любов и гръмотевици'' (144,2 милиона $ през юли).

Виж още: " Топ гън ", " Аватар " и " Елвис " ще се борят за Златен Глобус, макар всички кавги към премиите

 Forum Film

 

Бокс-офис анализаторите означават, че " Аватар: Природата на водата " има шанса да притегли огромна фамилна публика по време на коледните и новогодишните празници. Филмът, който сходно на други продукции на Джеймс Камерън, ще бъде прожектиран по-дълго в кината, няма сериозна конкуренция до февруари.

Продължението на най-касовия филм на всички времена " Аватар " (2009) е " основано за дълъг интервал от време ", споделя Джеф Бок, старши медиен анализатор в " Игзибитър рилейшънс ". По думите му " публиката може и да не пристигна през премиерния уикенд, само че в последна сметка ще се появи ".

Големият въпрос, който занимава Холивуд, е дали " Аватар: Природата на водата " ще успее да си възвърне големите индустриални и маркетингови разноски.  Режисьорът Джеймс Камерън съобщи пред списание GQ, че филмът ще би трябвало да завоюва 2 милиарда $, с цел да излезе на облага.

 Forum Film

 

Очакванията за продължението, чийто прецизен бюджет не е прочут, само че се счита, че е 350 милиона $, са големи. Филмът е изправен пред напън да последва предшественика си, касоразбивача на всички времена, повече от десетилетие след излизането му. " Аватар: Природата на водата " има и нелеката задача да съживи филмовия бизнес, който след пандемията към момента е надалеч от естественото.

" Аватар: Природата на водата " идва 13 години след първия филм, който развълнува публиката с новаторската 3D технология. Оригиналът " Аватар " остава първенец в бокс-офиса за всички времена с доходи от 2,9 милиарда $ от световни продажби на билети.

Тони Чембърс, началник на киноразпространението в " Уолт Дисни ко ", сподели, че чака " Аватар: Пътят на водата " да осъществя продажби през празничния интервал, както и че за представянето на кино лентата би трябвало да се съди едвам след Нова година.

Излизането на продължението на " Аватар " беше отлагано неведнъж, защото Джеймс Камерън и съавторите му работеха над история, която да бъде разказана в четири кино лентата. " Аватар 3 ", който се снима по едно и също време с втория филм, към този момент е подготвен, като се чака премиерата му да бъде през декември 2024 година Част от четвъртия филм също е снимана.

В " Пътят на водата " актьорите Сам Уортингтън и Зоуи Салдана се завръщат като Джейк Съли и Нейтири, към този момент родители. Техният спокоен живот е пресечен, когато Небесните хора, името на хората, обещано им от племето На'ви, се завръщат, с цел да преследват Джейк.

През 13-те години след излизането си " Аватар " беше обект на смешки поради схващането, че най-касовият филм на всички времена е оставил относително дребен отпечатък в поп културата. Филмовата рецензия обаче не спести похвалите си за образното угощение " Аватар: Природата на водата ", както и за задълбочаването на историята, а 94 % от купувачите на билети дават позитивна оценка на уеб страницата Rotten Tomatoes.

Въпросът дали " Аватар: Природата на водата " ще завоюва задоволително, е комплициран и има разнообразни отговори. Дали ще е задоволителен за изложителите, които тази година имаха няколко значими продължения, измежду които " Топ Гън: Маверик ", " Черната пантера: Уаканда вечно " и " Доктор Стрейндж в Мултивселената на лудостта ", само че към момента изпитват усложнения? Достатъчен ли е, с цел да се оправдае започването на производството на четвърти и пети филм? Достатъчен ли е за бизнеса като цяло, общите доходи от който в края на годината се чака да доближат 8 милиарда $, спрямо 11-те милиарда $ преди пандемията?

Подобно на критиците, които " крещят ": " Никога не се съмнявайте в Джеймс Камерън ", студиото и анализаторите " пеят " сходна ария.
                   
" Аватар: Пътят на водата " има преимуществото на празничния кулоар. Следващата седмица ще дебютират " Вавилон " на Деймиън Шазел и фамилният " Котаракът в чизми 2: Последното желание'', само че до " Антмен и Осата: Квантомания " до февруари няма сходни блокбастъри. Надеждата е, че феновете ще продължат да търсят продължението седмици и месеци наред, сходно на първия филм.
                   
" Исторически видяно, филмите на Джеймс Камерън са за дълъг интервал от време, а не за премиерния уикенд ", споделя Пол Дергарабедян, старши медиен анализатор в Комскор. " Аватар " ще развие своя бокс-офис капацитет с течение на времето. Въпросът е къде ще финишира след месеци ", добавя той.

" Аватар: Природата на водата " излезе на огромен екран и в Китай, което е рядко събитие за холивудски блокбастър. Това е един от дребното задгранични филми, получили достъп до доходоносния китайски пазар през последните месеци.

Между петък и неделя продължението на " Аватар " осъществя 51,3 милиона $ в Китай. Постъпленията още веднъж са по-ниски от предстоящото, само че наблюдаващите приписват това на увеличаващите се случаи на КОВИД-19 в страната. Според тях на фона на непрекъснато изменящата се конюнктура това е най-хубавото, което можеше да реализира филмът.

Връщайки се още веднъж в Северна Америка, на далечното второ място в бокс-офиса е " Черната пантера: Уаканда вечно " с приходи от уикенда в размер на 5,4 милиона $. Следва " Брутална нощ " с 5 милиона $.

Челната петица се добавя от филмите " Странен свят " и " Менюто ". Приходите от продажбата на билети за двете продукции през уикенда в киносалоните на Съединени американски щати и Канада възлизат надлежно на 2,2 милиона $ и 1,7 милиона $.

Изображение: Forum Film; Инфо: Елена Христова, Българска телеграфна агенция

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР