Високо оценявам политическата воля на премиера Заев за подписването на

...
Високо оценявам политическата воля на премиера Заев за подписването на
Коментари Харесай

Станишев обеща на Заев пълна подкрепа за европейската интеграция на Македония

Високо правя оценка политическата воля на премиера Заев за подписването на контракта за добросъседство с България. Близо 10 години преговаряхме за контракт за добросъседство с Груевски и все не успявахме да се разберем, а скоро откакто пристигна държавното управление на Заев подписахме контракта. Това е огромен другарски жест от тяхна страна и ясно демонстрира, че новото държавно управление желае да работи с България като другари и съдружници.

Това съобщи президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев след среща с македонския министър председател Зоран Заев по време на Балканската конференция в Сараево.

Балканската конференция на ПЕС се организира обичайно от 2005 година насам по самодейност на Станишев. В нея вземат участие левите министър председатели, партии и фондации в района.

Заев благодари на водача на Станишев за връщането на страната му към естествените демократични процедури и го предложения на работно посещаване в Скопие.

Преди години Македония беше посочена за водеща в процеса на евроинтеграция в района. Сега са нужни големи старания, само че ние оценяваме напредъка, който министър председателят Заев и неговото държавно управление реализираха досега, както и желанието им да върнат европейската вероятност на страната си. По време на нашето председателство ние също би трябвало да демонстрираме доброжелателност и да създадем всичко допустимо да помогнем на Македония да навакса пропуснатото по време на режима на Груевски, съобщи Станишев.

Обещах на Заев и поддръжката на ПЕС и в търсенето на дипломатическо решение с Гърция по въпроса с името на Македония, което е спънка по пътя на присъединение, сподели още водачът на европейските социалисти.

Европейската интеграция на страните от Западните Балкани

Партията на европейските социалисти изрично поддържа европейската интеграция на страните от Западните Балкани. Това е значимо както за тях, по този начин и за самия Европейски Съюз и за района. На днешната конференция желаеме да чуем вас – левите министър председатели и водачи на партии – какви са провокациите пред вашите страни и държавни управления, обърна се Станишев към участниците във форума.

Амбицията ни е да организираме огромна среща в София по време на българското председателство следващата година, на която дружно с министър председателите от нашето политическо семейство да предложим съответна Пътна карта за присъединението на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз. Тази Пътна карта ще има две елементи. Първата – политическата част – ще се отнася до процеса на присъединение на страните от района. Втората – икономическата част – ще даде вероятност за хората – ясни задължения по отношение на инфраструктурни и транспортни планове, вложения, както и предлагането за включване на страните в европейското пространство, свободно от роуминг такси. Така вашите жители ще могат осезаемо да почувстват изгодите от влизането на страните им в Съюза, сподели президентът на ПЕС.

Сега има прозорец от благоприятни условия. Затова ние ще настояваме да бъде призната Софийска декларация по време на срещата на върха у нас следващата година, която да включва и съответните оферти от Пътната карта, добави Станишев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР