Високо над Тихия океан – на върха на гигантски буреносен

...
Високо над Тихия океан – на върха на гигантски буреносен
Коментари Харесай

Измериха рекордно ниската температура от -111 градуса на облак над Тихия океан

Високо над Тихия океан – на върха на великански буреносен облак, учени мериха рекордно ниските -111 °C градуса. Изследователите считат, че това е най-студената температура, измервана в миналото в буреносен облак.

Невероятното събитие е записано от спътник на 29 декември 2018-та – сега, в който е прекосявал над мощната стихия, вилнееща в югозападната част на Тихия океан – на към 400 км южно от островната страна Науру. Изследователите от Националния център за земни наблюдения във Англия разказват откритието в ново изследване, оповестено в Geophysical Research Letters. Именно тук те изясняват по какъв начин се е образувал този извънредно леден облак.

По принцип колкото повече се изкачвате в земната атмосфера, толкоз по-ниски стават температурите. В тропосферата – най-ниският регион от атмосферата, температурата на въздуха може да доближи до -90 °C градуса в тропиците. По принцип бурите остават в тропосферата и могат да доближат височини от 18 км над морското ниво. Докато набират височина, те стават все по-високи и по-високи, до момента в който най-сетне горната част на облака не се разстели и ветровете не изгладят повърхността му – съвсем като формата на наковалня. Това са така наречен купесто-дъждовни облаци – единствените, които могат да доведат до градушка, гръмотевици и светкавици.

По-силните стихии обаче могат да пробият през този слой и да се повдигнат до стратосферата – идващия слой в атмосферата. Тук температурите могат да доближат още по-ниски стойности.

В случая с рекордната стихия от 2018-та, горната част на облаците се е извисила до височина от 20,5 км над морското ниво, като температурата по върховете им е достигнала впечатляващите -111 °C градуса. За благополучие, всичко това е документирано и от инфрачервените датчици на борда на метеорологичния спътник NOAA-20.

Тревожното в тази ситуация е, че през последните години учените засичат все по-често сходни супер студени супер стихии. Много е евентуално точно климатичните промени да са главният провинен за това, само че учените към момента не са изцяло сигурни какво подхранва тази притеснителна наклонност.

„ Открихме, че тези в действителност ниски температури се срещат все по-често – през последните 3 години следим същия  брой рисково ниски температури, какъвто е имало и преди 13 – споделя създателят на изследването доктор Саймън Прауд от катедрата по физика към Националния център за земни наблюдения. – Това е значимо, защото гръмотевичните стихии с по-студени облаци са кардинално по-екстремни и по-опасни за хората на земята поради градушките, светкавиците и ветровете. Сега би трябвало да разберем дали това нарастване се дължи на климатичните промени или e вследствие от „ съвършената стихия “ от метеорологични условия, довели до пик във връзка с рисковите гръмотевични стихии през последните години. “

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР