Високият процент на цивилни жертви принуди САЩ, близък съюзник на

...
Високият процент на цивилни жертви принуди САЩ, близък съюзник на
Коментари Харесай

Израел изтегля част от войските си от Газа

Високият % на цивилни жертви принуди Съединени американски щати, непосредствен съдружник на Израел, да упорства точно за такива лимитирани деяние. Премиерът Бенямин Нетаняху съобщи, че войната ще продължи " още доста месеци ". Управителят на централната банка прикани държавното управление бързо да ограничи обществените разноски.
За пръв път от началото на войната с " Хамас ", почнала преди 3 месеца, Израел възнамерява изтеглянето на част от войските си от линията " Газа ". Армията заяви в понеделник, че през идващите седмици ще бъдат оттеглени 5 батальона - няколко хиляди бойци, за спомагателни учения и възобновяване, написа Financial Times.

Намаляването на военното наличие в Газа бележи нова, по-целенасочена фаза в спора с палестинската формация. Високият % на цивилни жертви принуди Съединени американски щати, непосредствен съдружник на Израел, да упорстват точно за такива лимитирани деяние. Израелските отбранителни сили обаче показаха решението като " част от практическа тактика за ръководство на силите " през идващите месеци и не загатнаха смяна в офанзивата.

Реклама
Говорителят на армията контраадмирал Даниел Хагари съобщи, че изтеглянето е предопределено да " облекчи доста тежестта върху [израелската] стопанска система и да разреши на [войските] да съберат сили за идните интервенции. " Той акцентира, че войната ще продължи и през 2024 година, като актуалното евакуиране е единствено за " прегрупиране ".

Още тази седмица две бригади от резервисти ще бъдат освободени, с цел да " съживяват " стопанската система, оповестява Reuters. Агенцията отбелязва още, че Израел е мобилизирал 300 хиляди резервисти от началото на войната, които сформират 10-15% от работната мощ.

След първичните бомбардировки над анклава, траяли три седмици, Израел стартира опустошителна наземна атака. В резултат са починали повече от 21 хиляди души по данни на палестински чиновници. Хиляди са останали без дом, а огромна част от линията е в отломки.

Боевете продължиха и в понеделник, като сражения са съсредоточени към град Хан Юнис, където се допуска, че се крият трима от водачите на " Хамас ". През последните 24 часа са убити 156 души и ранени 256 по данни на здравното министерство в Газа, представено от BBC.
Реклама
Хуманитарната работа на Организация на обединените нации, OCHA, разгласи, че 1.9 млн. от 2.3-милионното население на Газа към този момент е разселено, като доста от тях са избягали на юг, с цел да се спасят от интензивните израелски офанзиви. Организацията акцентира, че сега в най-големия град в южната част на Газа - Рафа, има повече от 12 хиляди души на квадратен километър, и предизвести в събота, че " неналичието на храна, съществени средства за оцеляване и неприятната хигиена " изострят разпространяването на заболяването.

Увеличаващият се брой цивилни жертви и филантропичната рецесия в Газа доведоха до интернационален напън за преустановяване на военните дейности. Израел обаче неведнъж съобщи, че няма да отстъпи, до момента в който опасността от " Хамас " не бъде изцяло унищожена.

В събота вечерта по време на телевизионно послание израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че войната ще продължи " още доста месеци ", като акцентира, че за постигането на цялостна победа е належащо повече време.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР