Високият холестерол е една от главните причини за сърдечните проблеми

...
Високият холестерол е една от главните причини за сърдечните проблеми
Коментари Харесай

Мазните храни, зимата и холестеролът

Високият холестерол е една от основните аргументи за сърдечните проблеми на хората по света. Зимата пък е сезонът, в който тежките и по-мазни храни въобще не отсъстват от масата. С тях, обаче идва и казусът, обвързван с повишение равнищата на холестерола. Напредването на възрастта, както и менопаузата, също усилват LDL (вредния холестерол) в кръвта. Как да се оправим? Отговорът е елементарен. С помощта на някои храни.

Вместо повече месо - варива: фасул, леща, грах. Фибрите и протеините, влизащи в състава на тези храни, понижават холестерола и подобрят функционалността на кръвоносните съдове. Фолиевата киселина в тях пък поддържа ниски равнищата на хомоцистеина, който е индикативен при проблеми със сърцето.

Трите З-та- зеленчуци, зехтин и зелен чай - Зеленчуците и изключително тези със зелени листа, като и броколите, са богати на антиоксиданти, желязо, магнезий и калций, които защищават сърцето от холестерола., съдържащ се в не дребни количества в е считан за едно от най-хубавите хранителни субстанции, които пазят стените на артериите против холестерол. Тук не трябва да пропущаме и лукът и ът, които също понижават риска от задръстване на кръвоносните съдове. Около половин глава лук дневно покачва HDL холестерола с към 25%. Зехтин - измежду всички мазнини зехтинът съдържа най-вече моносатурирани мазнини (77%) и има антиоксиданти, които намаляват неприятния холестерол с над 40%. Ползвайте го леден, а не за готвене. Зелен чай - чаша от него на ден също ще спомогне в битката с нездравословното вещество. Действието му е прочистващо, леко диуретично и забързващо метаболизма.

Овесени ядки - изключително потребни поради съдържащите се в тях бета глюкани, които съставляват част от състава на разтворимите фибри. Купичка от тях на закуска намалява неприятния холестерол с над 20%. Добавете овесени трици и ще прочистите в допълнение стомаха и дебелото черво.

Плодове на стомах - колкото се може по-близки до сезона - есенните ябълки, круши, грозде, присъщите за зимата при нас цитрусови плодове. Ябълките намаляват риска от висок холестерол с до 50%. Затова поговорката за " едната ябълка дневно, която държи доктора на надалеч от мен ", е безусловно вярна. Приемете ги като животоспасяващо хапче, което би трябвало да „ гълтате ” ежедневно- резултатът им е доказван не един път.

Риба - рибата и морските блага съдържат Омега-3 мастни киселини, които макар названието си „ мастни ” работят тъкмо противоположното, за разлика от говеждото и птичето месо (които също са считани за полезни)- тъкмо тези киселини покачват положителния холестерол с над 25%. За да ни бъде от изгода на 100% обаче, рибата би трябвало да се подготвя във фурна или фолио, а не да се пържи. И раз се, целесъобразно е да консумираме морски артикули, които са пресни и запазили целостта си пред полуготовите и подготвени за бърза консумация късчета.

Ядки - фъстъци, шам фъстък, орехи,. Шепа елементарните фъстъци понижават неприятния холестерол с съвсем 15% (раз се, в случай че не са пържени). Шам фъстъкът е потребен за функционалността на вените и артериите, управлява кръвната захар и е мощен антиоксидант. Орехите пък понижават риска от сърдечни проблеми с 45%. Макадамия- 10-12 ядки от това екзотично растение на ден усъвършенстват равнищата на HDL холестерола с 8%.

Интересен артикул, понижаващ равнищата на холестерола е - соевото сирене. Ефектът му се дължи на фитостеролите в соята. Да не забравяме и, че соевите „ млечни ” артикули не съдържат скотски холестерол, което е изключително огромен техен плюс. Затова е хубаво от време на време да посягаме и към тях.

Корен от женско биле - става известно, че точно тази билка има способността да редуцира неприятния холестерол и мастните натрупвания. Задължително би трябвало да се има поради, че екстрактът от корена може да влезе във взаимоотношение с някои лекарства (инсулин, контрацептиви), заради което би трябвало да консултирате приема със експерт.

Бергамот – представляващ кръстоска сред лимон и портокал, само че наподобяващ повече лимон, този плод съдържа пектин, който е ефикасен против холестерола заради високата централизация на 5 полифенола, някои от които се намират и в грейпфрута. Поради компликацията да го откриете по нашите пазари, заменете го с грейпфрута.

Един от най-необичайните артикули, повишаващи HDL (добрия) - холестерол с над 10 % - та. Оказва се, че това толкоз обичано пиво на стотици хиляди хора, може сполучливо да „ поразчисти “ нежеланите шлаки от кръвоносните съдове. Учени са открили, че две дребни бири дневно за мъжете и една - за дамите, усъвършенстват стойностите на положителния холестерол с към 7%. Тя има фитостероли, които извеждат холестерола на открито, само че с цел да е потребна, би трябвало да се лишим от мазните й другари - чипсове, пържени картофки и други

Поликосанол – общ брой от алкохолни субстанции, представляващ изсъхнал извлек, добиван от захарна тръстика. Ежедневният му банкет подсигурява увеличение на стойностите на положителния холестерол с до 15 %. Ще го намерите под формата на капсули в аптеките. Цената му не е висока. Преди да опитате от него, пробвайте да се храните малко по-здравословно и постоянно следете равнищата на холестерола си с нужните проучвания.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР