„Високият брой новозаразени се дължи на факта, че в нашата

...
„Високият брой новозаразени се дължи на факта, че в нашата
Коментари Харесай

Проф. Петрова: След Омикрон идва краят на пандемията

„ Високият брой новозаразени се дължи на обстоятелството, че в нашата страна сега циркулират по едно и също време и Омикрон, и Делта разновидността на Коронавирус. Омикрон обаче към този момент е преобладаващ, като данните, които се дават от пълногеномното секвениране са малко изостанали във времето. Може би би трябвало да имаме вяра повече на лабораториите, които го разпознават по присъщите разновидности “. Това разяснява пред bTV шефът на Института по микробиология към Българска академия на науките проф. Пенка Петрова.

По думите й колкото повече са инфектираните, толкоз повече са и хората в болница, защото нашето население не е достигнало 30% на имунизираните. „ В международен мащаб имунизираните са 60%, като се има поради, че в страните от третия свят съвсем няма имунизационно покритие, а ние не можем да достигнем и половината “, добави проф. Петрова.

Тя е безапелационна, че след Омикрон идва краят на пандемията. „ Някои учени назовават Омикрон естествената ваксина. СЗО чака възникването на още по-заразен и още по-безопасен вид. В Дания към този момент породи подобен подвариант на „ Омикрон “, който незабавно болести популацията до 99%. Тези разновидности са удобни, защото основават по този начин стремежи публичен имунитет, без значение дали хората са имунизирани и преболедували “, посочи проф. Петрова.

Тя обаче акцентира, че бустерните дози са извънредно нужни, защото Омикрон носи присъщите качества на същинското Коронавирус заболяване. „ Никой не трябва да рискува да минава през Коронавирус, без значение кой вид, защото са съществени следствията от него. Той поразява доста други системи – сърдечно-съдовата, нервната, както и разнообразни органи “, изясни проф. Петрова.

По думите ѝ има първообраз на българската ваксина, който към този момент е проучен върху мишки против COVID-19 и е потвърдено имуногенен. Все още обаче не може да се създадат проучвания във фаза 1, 2 и 3 заради липса на финансиране. „ Това е пептидна ваксина, която съдържа разнообразни елементи от вируса във тип на белтъци, които могат да основават имунен отговор “, добави проф. Петрова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР