- Високите цени на суровини и енергия за бизнеса вече

...
- Високите цени на суровини и енергия за бизнеса вече
Коментари Харесай

Инфлацията е тук и ще остане

- Високите цени на първични материали и сила за бизнеса към този момент се придвижват към потребителите - през септември националната статистика регистрира най-високата инфлация за последните девет години - 4.8%. - Потребителските цени ще продължат да порастват през идващите зимни месеци като към този момент има прогнози за инфлация от 6-7% в края на годината. -На фона на упованията за продължаващ растеж на цените разумно към този момент се появиха и гласове за компенсиращи приходите ограничения. Опасността е от клатушкане в вреден популизъм.
Шоковото синхронно нарастване на цените на газ, електричество, нефт, индустриални първични материали, превоз може да се опише нагледно като цунами. Задаващото се повишаване първо беше усетено от промишлеността, след това с августовските сметки за ток вълната заля и дребните бизнеси, до момента в който последователно и крайните консуматори не започнаха да усещат надигащите се води. Така през септември националната статистика регистрира най-високата инфлация за последните девет години - 4.8%, а упованията са индикаторът да продължи да стои на тези равнища през идващите зимни месеци, като към този момент има и единични прогнози за 7-8% към края на годината.

Увеличението на потребителските цени беше предстоящо - то е знак, че стопанските системи по света са почнали да се възвръщат от пандемията. А и наливането на трилиони ликвидност от страна на огромните централни банки също води до инфлация. Това, което изненада съвсем всички обаче, са високите цени на енергийните източници и (донякъде) на суровините поради нарушените вериги на доставки. Така единствено за няколко месеца икономистите покачиха доста числата в прогнозите си за инфлацията за тази и идната година.

Нива от 3-4% и даже 5%, изключително до момента в който приходите се качват по-бързо, към момента не са изключително притеснителни. Поскъпването се движеше в тези проценти и преди коронавирус рецесията, в годините на стопански взрив отпреди 2009 година пък цените се увеличаваха с 10-15% на годишна база.

А и към този момент упованията са инфлационната вълна шумно да се разбие в брега и да се отдръпна напролет на 2022 година Въпросът обаче е, че има риск (и той напълно не е за подценяване) тази прогноза да не се сбъдне и по-високата инфлация да се задържи за по-дълго време : поради пренастройване на работни процеси след коронавирус рецесията и липса на чиновници за тях, по-бавно възобновяване на някои доставки или пък закъсняло евакуиране на тласъците от страна на централните банки и държавните управления.

Всички тези фактори са световни. Като дребна и отворена стопанска система, която също така няма и лична парична политика обаче, България разполага с доста по-ограничен набор от ограничения, с които да противодейства на " вноса " на инфлация. А и страната е на прага на нови избори, следва разискване на Бюджет 2022 и разумно натискът за осезаемо нарастване на приходите (което също може да подхрани инфлацията) се ускорява.
Какво движи цените
Голяма част от инфлацията, която регистрира статистиката сега, идва извън: през храни, горива, превоз. Например единствено за година цените на дребно на най-масовият бензин и на дизела в страната са се нараснали с една трета, а на пропан-бутана с съвсем две трети.

Друг фактор са нарушените вериги на доставки (суровини, транспорт) поради коронавирус рецесията, като дефицитът разумно покачва цената им освен в България.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Пазари 2 Ритейл 3 Вечерни вести 1 Енергетика 2 Вечерни вести 3 Свят 1 Пазари 2 Енергетика 3 Ритейл
" Ключови първични материали за нас, като примерно олио, първоначални и велпапни опаковки, фолиа, млечни артикули и други, нарастнаха с по към 25-30% за другите първични материали, и то по няколко пъти в границите на последната година до момента, което прави и по 100% за някои от тях. Притеснителното е, че този развой продължава и сега ", споделя Мехмет Рафет, шеф на " Талар фуудс ". Той показва, че както доста други компании в бранша на бързооборотните артикули, на тях също им се постанова да поправят цените си в другите продуктови групи. " Резервите ни са съвсем на привършване, или да си кажем намерено - към този момент изчерпани ", добавя Рафет. Той дава образец - част от основните им продукти като охладените салати нарастват до 10% сега на рафт, " само че трендът ще се резервира към нови спомагателни поскъпвания ".

В последната си макропрогноза Българска народна банка показва, че въздействие върху инфлацията ще имат по-високите разноски на компаниите за труд, електрическа енергия и газообразни горива. Поскъпването на природният газ на годишна база към октомври е 280%, на електрическата енергия за бита е 4%, само че цените за бизнеса (на свободния пазар) по отношение на предишния октомври са с 340% нагоре.

" След огромните фактури за ток за август (получени и платени през септември) бизнесът стартира да подвига своите цени. Затова и през септември се стигна до най-високото равнище на инфлация от 9 години насам. Този развой ще продължи и през октомври, защото сметките за ток, платени през октомври, бяха още по-високи ", споделя икономистът от " Отворено общество " Георги Ангелов. Той добавя, че може би ще има известно усмиряване през ноември поради ограниченията на държавното управление, което ще поеме част от нарастването на цената на тока за бизнеса, само че през януари, в случай че бъде увеличена цената на тока и парното, инфлацията още веднъж ще се форсира до още по-високи равнища. Очакванията са заради фрапантното повишаване на газа от 1 януари КЕВР да промени и цените на топлофикациите, като предстоящото повишаване е най-малко с 20-25% приблизително за страната (а някъде и повече). Вероятното покачване на тока за бита отново от началото на годината е с нови 5-10%.
Росен Папазов, изпълнителен шеф на " Холсим България ": От началото на годината вследствие на повишаването на енергоносителите, горивата и други влагани материали отчитаме непрекъснато и доста повишаване на променливите ни разноски на звук цимент, достигащо до над 50% през септември 2021 година по отношение на същия интервал на предходната година. Това е сериозен растеж, който няма по какъв начин да бъде всмукан от съществуващи запаси.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР