Високите цени на електрическата енергия поставят в риск от фалит

...
Високите цени на електрическата енергия поставят в риск от фалит
Коментари Харесай

Фирми от железопътния товарен превоз напът да фалират

Високите цени на електрическата сила слагат в риск от банкрут доста компании за жп товарен транспорт. Затова секторът упорства за разнообразни ограничения, само че до този миг са съумели да договорят с министерството единствено 50 % понижаване на инфраструктурните такси.

Но несигурността към цените на електрическата сила забавя сключването на годишни контракти сред жп фирмите и техните клиенти.

" Годишни контракти, фирмите вършат декември, такива в този момент не са подписани, защото никой не знае дали ще бъде на облага или на загуба ", споделя Мартин Янев от клъстър " Зелен превоз ".

От транспортното министерство за в този момент са отворени за полемики и търсят решение.

" Има усложнение при подписване на контракти с клиенти, само че повода е високата цена на тока. Няма други аргументи с изключение на тези. Но ние считаме, че със самите контракти те биха могли по този начин да регламентират взаимоотношенията с клиентите си, с цел да не работят на загуба ", изясни Илия Илиев, зам.-министър на превоза.

Заместник-министърът изясни, че страната не може да се меси в комерсиалните връзки и подсети, че жп секторът е изцяло либерализиран. Основните клиенти обаче са снабдители на артикули с огромни размери, които имат относително дребна добавена стойност.

А това не разрешава да се трансферират разноските и към крайния консуматор. Така превозването на първични материали като метали, цимент, торове и други обемни товари може да се окаже предизвикателство.

" Затова е допустимо част от огромните производители да спрат част, да свият доста размерите и да скъса веригата на доставки. Това ще докара до лавинообразно повишаване на цените, защото ще свие доста производства. Намериха се работещи решения, тъй че няма аргументи да спрат транспортите има безспорна равнопоставеност сред превозвачите, тъй че не чакам някакви катаклизми в тази тенденция ", сподели доктор Иван Петков от ВТУ " Тодор Каблешков ".

До края на месеца се чака и понижаване на инфраструктурните такси.

" Ще предложим на Министерство на финансите да включи в бюджета средства, с цел да компенсираме инфраструктурните такси с до 50%. понижение. Това мисля, че доста добре ще облекчи разходната част на превозвачите. Няма да бъде за сметка на Национална компания ЖП инфраструктура ", разясни зам.-министър Илиев.

Тепърва обаче Министерството на превоза ще се заеме с наслоените с години проблеми в железопътните транспорти. Дори и понижени с 50 %, таксите няма да съживят железопътния транспорт - той още веднъж ще е два пъти по-скъп от автомобилния.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР