Високите разходи за гориво означават, че почти половината от въглищните

...
Високите разходи за гориво означават, че почти половината от въглищните
Коментари Харесай

Почти половината от централите на въглища по света работят на загуба

Високите разноски за гориво значат, че съвсем половината от въглищните централи по света към този момент работят на загуба, което поражда подозрения по отношение на жизнеспособността на това изкопаемо гориво, написа " Индипендънт ".

Експерти по климата към този момент предизвестиха, че по-голямата част от въглищните централи би трябвало да бъдат изведени от употреба за малко повече от десетилетие, с цел да се предотврати пагубно световно стопляне, само че доста страни не престават да се придържат към това мощно замърсяващо вещество.

В първото изследване по рода си финансовият мозъчен концерн Carbon Tracker проучва рентабилността на 6685 въглищни централи по света, представляващи 95 % от целия действителен потенциал.

Те са открили, че защото цените са достигнали рекордно високи стойности, 42 % от въглищния потенциал към този момент не е доходоносен. Очаква се тези числа да се покачат експоненциално през идващите години поради налозите върху излъчванията на CO2 и по-строгите закони за замърсяването на въздуха.

Към 2030 година делът на нерентабилните въглищни централи евентуално ще надвиши 70 %, до момента в който цената на възобновимите енергийни източници като вятър и слънчева сила се намалява.

Проучването се разгласява дни преди огромната среща за климата в Полша, страна, която към този момент се оказа противоречив избор за хазаин на срещата поради нейната взаимозависимост от въглищата за 80% от създаваната електрическа енергия в страната.

Много страни, в това число Англия, към този момент сложиха твърди цели за изцяло унищожаване на въглищата от техния енергиен микс в границите на идващите няколко години.

Притеснения за икономическия напредък и работните места на други места по света способстваха за зависимостта от въглищата, само че новият отчет демонстрира, че такива терзания са напразни.

Мат Грей, който управлява отдела за силата и комуналните услуги в Carbon Tracker, акцентира, че анализът им " дава проект за политиците, вложителите и гражданското общество ".

" Лобизмът и шуробаджанащината, това е единственото нещо, което може да избави въглищата, а ние виждаме това от Доналд Тръмп и други по целия свят ", уточни Грей пред " Индипендънт ".

Президентът на Съединени американски щати неведнъж акцентира ентусиазма си за " красиви, чисти въглища ", само че анализът демонстрира, че страната му ще спести 78 милиарда $ при затварянето на въглищните централи в сходство с Парижкото съглашение за климата.

В Китай, който е надалеч напред пред всички останали страни в света по потреблението на въглища, тази сума е 389 милиарда $.

Понастоящем потребителите и данъкоплатците заплащат сметката за въглищата, а промишлеността се поддържа печеливша с помощта на държавните дотации.

Въпреки че последователното занемаряване на въглищата ще спести милиарди на потребителите и данъкоплатците по света, това би било голям финансов удар за облагите на притежателите на въглищните централи.

По-рано тази седмица Организация на обединените нации предизвести, че страните би трябвало да усилят фрапантно уговорките си за понижаване на въглеродните излъчвания, увеличавайки ги петкратно, в случай че би трябвало да бъдат избегнати най-лошите последствия от климатичните промени. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР