Високите наемни цени на жилищата в София блокираха пазара. Сключените

...
Високите наемни цени на жилищата в София блокираха пазара. Сключените
Коментари Харесай

Високи цени блокираха наемането на жилища в София

Високите наемни цени на жилищата в София блокираха пазара. Сключените покупко-продажби от началото на годината до момента са съвсем двойно по-малко по отношение на същия интервал на 2017, демонстрират данните на " Адрес ", оповестени в понеделник.

Причината за това е, че в някои квартали цените са поскъпнали с една пета по отношение на предходната година, до момента в който в това време приходите на наемателите остават съвсем без смяна. Това ги стимулира да купят жилище вместо да останат чартърен, защото вноската по ипотечния заем е по-ниска от наемната цена, демонстрира анализът на организацията.

Проучване на друга организация за недвижими парцели – " Антре ", сочи, че едвам 20 на 100 от наемателите се задържат повече от 2 години в един апартамент в столицата. В проучването са взели участие над 150 интервюирани наемодатели, които споделят и съществени аргументи за прекратяването на договорите с наематели.

Близо половината от наематели (49%) прекарват към 18 месеца в наетото от тях жилище, а най-честата причина да го изоставен е покупката на лично. В основата на това решение стои комбинацията от увеличението на работните заплати, намаляването равнищата на безработица и ниските лихви по заемите, които предизвикат от ден на ден консуматори да се замислят за лично жилище, разясняват от " Антре ".

Наемът на един тристаен апартамент може да е колкото неговата ипотека за интервал от 30 години. Това на процедура е най-логичният мотив за огромното търсене на жилище за покупка в столицата.

Вероятно поради непрекъснато намаляващият дял на квартирантите, от ден на ден хазаи избират краткосрочните наеми, където приходите могат да са с няколкостотин лв. по-високи, показват от " Антре ".

Заради високите наеми все по-често се случва консуматори да наемат обещано жилище за няколко месеца и да продължат да търсят по-рентабилни разгласи. Факт е, че поради краткосрочните наеми и бързия поток на наемодатели ценовите равнища на наемите нарастват доста през последните години, показват от " Антре ".

" Все по-забележимо е отварянето на ножицата сред наемателите и наемодателите. Собствениците на парцели са повлияни от дейния жилищен пазар и икономическия растеж в столицата, поради което част от парцелите се оферират на повишени цени ", разяснява Йорданка Рангелова, управител адвокатска фирма " Наеми " в " Адрес ". Тя добави, че повишаването не е обосновано поради смяна в търсенето и затова сме очевидци на отрицателното му отражение върху пазара на наеми – по-бавно осъществяване на офертите и спад в броя на подписаните покупко-продажби от началото на годината.

Цени

Голяма разлика в офертните наемни цени по отношение на предходната година е осезаема. Средните наемни цени за двустаен апартамент към този момент доближават 750-800 лв., при 600 лв. през 2017. При жилищата с две спални има сходна смяна – от 800-900 лв. през предходната година, наемите към този момент са към 1000-1100 лв.. Най-сериозно повишаване има в кв. " Дружба ", южните и източните региони.

" Наемодателите сега са мощните на пазара и постоянно подценяват мнението на консултантите по отношение на действителното положение на този сегмент. Дори имаме случай, при който часове след срещата с нас, клиентът самичък взема решение да поправя офертната цена с по-висока ", дава образец Йорданка Рангелова.

От наематели към купувачи

Поскъпването на наемите, дружно с ниските лихви по заемите, отдръпват клиентите от този пазар и ги трансформират в бъдещи купувачи, показват от " Адрес ". При актуалните банкови условия, месечните наеми постоянно надвишават вноските по заемите, което предопределя избора. Това е и един от факторите за поддържането на висока интензивност на пазара за
сделки през летните месеци на 2018.

" Достъпността на жилищата чартърен в София очевидно се намалява. Месечният наем за двустаен апартамент към този момент съвсем надвишава 50% от междинната работна заплата в столицата. Семейство с двама работещи може да си разреши сходен вид парцел, отделяйки към 25% от месечните си приходи си за наем. При самостоятелен наемател обаче тази алтернатива е мъчно постижима “, разяснява Георги Павлов, изпълнителен шеф на " Адрес ".

Хората, които имат незабавна нужда от жилище, постоянно са принудени да наемат за малко апартамент, който надвишава финансовите им благоприятни условия, до момента в който открият по-изгодно решение. Обикновено това се случва в границите на 3-4 месеца. С сходна краткосрочната претовареност разноските по отдаването на жилището порастват, което може да докара до в допълнение повишаване на офертната цена или отдръпването му от пазара.

" Собствениците, които търсят по-висока рентабилност, се възползват от опциите за краткосрочно отдаване посредством онлайн платформи, което носи своите последствия за пазара. Част от жилищата към Центъра и Централна гара се отдават главно за краткосрочно прилагане, поради високия интерес към тези региони. По този метод количеството предлагани парцели за дълготраен наем се лимитира ", акцентира Йорданка Рангелова.

По думите ѝ обаче не са единици случаите, в които наемодателите се отхвърлят от потреблението на онлайн платформи и се преориентират към дълготрайното отдаване. Основни аргументи за това са бързата обезценка на парцела, разноските по поддръжка и разчистване, както и неналичието на свободно време за организацията на процеса.

От компанията предвиждат, че в случай че повишаването на наемните цени се задържи през идващите месеци, търсенето ще продължи да се намалява и наемодателите ще се сблъскат със съществени усложнения при осъществяване на парцелите.

" Ако станем очевидци на повече предложения на пазарни цени, ползата на наемателите ще се възвърне и това ще докара до поетапно балансиране ", споделя Йорданка Рангелова. Тя поучава притежателите да се съветват със експерт и да съгласуват офертните цени с настоящото положение на пазара.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР