Високите летни температури и продължителното засушаване усложняват пожарната обстановка в

...
Високите летни температури и продължителното засушаване усложняват пожарната обстановка в
Коментари Харесай

Повишен е рискът от горски пожари

Високите летни температури и продължителното засушаване усложняват пожарната конюнктура в региона, предизвестяват от РД „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ – Силистра. В особена заплаха са горите, които елементарно могат да бъдат наранени от зачестилите в последно време пожари в сухи треви.

От 01 юни до 09 юли т.г. в област Силистра са зародили 93 пожара, 34 от които в суха тревна растителност. При един от тях огънят обхванал 2 дка ниска горска растителност край село Черник, само че със взаимните старания на пожарникари и горски чиновници гората е била избавена.

Пожар е унищожил 20 дка гора край село Искра в интервала 01.06 – 09.07.2022 година През този времеви период противопожарните звена са потушили 98 пожара, от които 44 в сухи треви и шубраци.

Макар в множеството случаи да се разминават без материални вреди, пожарите в сухи треви съставляват забележителна заплаха за намиращите се в съседство горски масиви, селскостопански ниви, трайни насаждения.

Най-често горските пожари пораждат от изхвърлени неизгасени клечки кибрит или фасове. Причина за тях могат за бъдат също небрежната работа с огън на служащи, пастири и туристи; механически неизправните транспортни средства; детската игра с огън; мълниите; късите съединения и повреди на електрически далекопроводи; неконтролираното палене на битови боклуци или суха тревна растителност наоколо до горски масиви.

За да се предотвратят пожари в горите, експертите поучават:
Не изхвърляйте неизгасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда.Всички моторни транспортни средства, които навлизат в горите, би трябвало да са механически изправни, с изпускателна уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри.Паленето на огън в гората е неразрешено, с изключение на на обезопасените и обозначени за това места.Преди да запалите огън на позволените за това места, уверете се, че имате задоволително количество вода или други подръчни средства за загасяването му при поява на вятър и при овакантяване на мястото. Подгответе си тупалки от зелени клони, с които да действате при положение на пожар.Не бива да се изхвърлят стъклени бутилки – недостатъци по тях могат да имат резултата на лупа, което да докара до запалване на сухи треви и растителни останки.Недопустимо е паленето на огън при съществуване на мощен вятър – той може да разнесе искри и горящи частици на огромни дистанции, без опция за навременна реакция.Разчистването на пасища, сухи клони и боклуци в горски сектори би трябвало да става посредством събиране, окосяване и транспортиране на избраните за това места. Забравено е унищожаването им на място посредством изгаряне.Абсолютно е неразрешено паленето на стърнища.Ако забележите признаци на пожар в гората – пушек, аромат на изгоряло и пламъци, е належащо бързо да оцените ситуацията – да се ориентирате за мястото на пораждане на пожара, фронта и посоката на напредване на горенето и скоростта на разпространяване.При заплаха от бързо усложняване на ситуацията би трябвало да потърсите безвреден път да напуснете региона в посока на пожара, противоположна напразно или около реки, езера и потоци.След като избегнете първичната заплаха, по най-бързия метода би трябвало да подадете известие за пожар на тел.112.Ако запалването е в начална фаза, може да го потушите с вода, пръст, пясък и тупалки от зелени клони.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР