Високи едва 60 сантиметра, автономните образователни асистенти вече се използват

...
Високи едва 60 сантиметра, автономните образователни асистенти вече се използват
Коментари Харесай

Роботи станаха възпитатели в 600 китайски детски градини

Високи едвам 60 сантиметра, самостоятелните просветителни асистенти към този момент се употребяват в 600 детски градини в Китай. Роботите описват приказки и дават на малчуганите логичен задания.
Бялото закръглено устройство, наречено Кико, няма ръце и се придвижва на дребни колелца. Вградените в него камери му оказват помощ да се ориентира в пространството, а децата могат да записват с помощта на тях видеа.
В Китай роботите към този момент доставят покупки, съпровождат възрастни хора или изясняват закони. Създателите на компанията "Кико " се надяват да разпространят всеобщо просветителните си асистенти по класните стаи, написа Франс прес.
В детската градина в предградията на Пекин децата слушат в унес по какъв начин дребният педагог андроид споделя с детски глас приказка за загубен в пустинята принц. Задачата им е да оказват помощ на героя от историята да откри правилния път, като подредят квадратни рогозки, представляващи маршрута, по който той се движи. На всеки правилен отговор Кико реагира с възторг, а на екрана му се появяват мигащи очи във формата на червени сърца.
"Образованието в днешно време не върви в една единствена посока с преподавател, който преподава, и възпитаници, които учат ", съобщи за Агенция Франс Прес Канди Сюн, която образова учители по какъв начин да употребяват Кико. "С тези изцяло кръгли глава и тяло роботът е същински сладур. Когато децата го видят, незабавно го възприемат ", изяснява някогашната възпитателка.
Освен в китайските детски градини производителят на роботите Кико се надява да пласира продуктите си и в други страни в Азия. Пекин към този момент влага всеобщо в изкуствен интелект по програмата "Произведено в Китай 2025 ", целяща да развие бранша на високите технологии. Според Международната федерация по роботика Поднебесната империя е страната, която употребява най-вече индустриални роботи в света. В китайските заводи има 340 000 такива.
Китайският пазар за роботи в областта на услугите (от здравно съоръжение до автоматизирани прахосмукачки) предходната година е бил с размер от 1,32 милиарда $ (910 млн. евро). Очаква се до 2022 година тази сума да доближи 4,9 милиарда, твърди консултантската организация "Рисърч ин Чайна ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР