Високата прецизност и точност при прогнозирането на земетресенията продължава да

...
Високата прецизност и точност при прогнозирането на земетресенията продължава да
Коментари Харесай

ИИ прогнозира 70% от земетресенията седмица преди да се случат

Високата точност и акуратност при прогнозирането на земетресенията продължава да бъде основно научно предизвикателство. Изкуственият разсъдък (AI) е проучен като техника за възстановяване на нашите благоприятни условия в тази основна област.

Това е по този начин, тъй като AI може да проучва огромни набори от данни за сеизмична интензивност и да разпознава модели или аномалии.

Такива, които човешките анализатори може да пропуснат.

По този метод логаритмите за машинно образование могат да оказват помощ на откривателите да схванат по-добре моделите на земетресенията.

Висока степен на възможност

Днес някои AI модели се употребяват за прогнозиране на трусове с висока степен на възможност посредством проучване на геоложки характерности и предходни сеизмични данни. Тези модели пресмятат вероятността от трусове, протичащи се в избрани региони за даден интервал от време.

Въпреки това, тези прогнози нормално са прекомерно общи, с цел да отчетат точни прогнози.

От решаващо значение е да се осъзнае, че прогнозирането на трусове е предизвикателна задача, защото земетресенията са породени от придвижването на тектоничните плочи надълбоко в земната кора.

Това е развой, който включва разнообразни променливи и несигурности.

Въпреки че изкуственият разсъдък може да помогне при анализирането на данни, свързани със земетресението, и подобряването на системите за ранно предизвестие, точното прогнозиране на точното време, позиция и магнитуд на земетресението към момента е сложен развой.

Но скоро това може да се промени.

Изследователи от Тексаския университет (UT) в Остин тестваха AI логаритъм, който тъкмо предвижда 70 % от земетресенията седмица преди да се случат. Изпитанията се организираха в продължение на седем месеца в Китай. Има огромна вяра, че най-сетне може да бъде налична надеждна AI система за прогнозиране на трусове.

Предвиждането на трусове е свещеният граал. Все още не сме покрай правенето на прогнози за която и да е точка на света, само че това, което постигнахме, ни споделя, че това, което смятахме за неосъществим проблем, е разрешимо по принцип.

Сергей Фомел, професор в Бюрото по икономическа геология на UT и член на изследователския екип.

Установено е, че системата AI предсказва местоположението на 14 трусове в границите на към 200 благи от мястото, където те фактически са се случили и с съвсем тъкмо изчислената мощ.

Системата отбелязва единствено осем подправени предизвестия и пропуща единствено едно земетресение.

Не виждате да идват трусове. Въпрос на милисекунди е и единственото нещо, което можете да контролирате, е какъв брой сте готови. Дори със 70 %, това е голям резултат и може да помогне за минимизиране на икономическите и човешките загуби и има капацитета фрапантно да усъвършенства готовността за трусове в международен мащаб.

Александрос Савайдис, старши теоретичен помощник, който управлява Програмата за сеизмологична мрежа на Бюрото в Тексас (TexNet) – сеизмичната мрежа на щата.

Сега откривателите желаят да тестват своя модел в райони със мощна сеизмична интензивност.

На места като Калифорния, Италия, Япония, Гърция, Турция и Тексас.

Обучението върху толкоз доста данни би разрешило на модела да усъвършенства степента на акуратност на прогнозиране на датата и да стесни своите оценки на местоположението до няколко десетки благи от действителния център на земетресението.

Като последваща стъпка AI ще бъде тестван в Тексас, като се възползва от данните на бюрото TexNet, което е събрало информация от над 300 сеизмични станции. Имат повече от шест години непрекъснати записи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР