Mercedes-Benz G580 с технологията EQ е по-бърз в права линия

...
Mercedes-Benz G580 с технологията EQ е по-бърз в права линия
Коментари Харесай

Електрическата G-класа се върти на място, гази в дълбока вода, но за сметка на това “плава” на магистрала

Mercedes-Benz G580 с технологията EQ е по-бърз в права линия и по-способен отвън пътя от своя бензинов аналог.

Ако не е развалено, не го поправяй. Така гласи една сентенция. И през последните 45 години G-Wagen я следва неразделно. Кутията на колела се е развивала през десетилетията, само че постоянно е изглеждала почти еднообразно.

Добавянето на електрически задвижващ елемент от Mercedes към най-емблематичния му модел може да се трансформира в злополука. Особено като се имат поради неуверените продажби на електрически коли и неубедителните оферти на компанията за електрически автомобили до момента.

Но след къс престой зад кормилото на новата електрическа G-класа и тегав офроуд тест е ясно, че евентуалните купувачи няма защо да се тормозят. Всъщност G580 с EQ Technology (както е неуместно наречен) е най-способният офроудър в гамата на G сега.

Спецификации Mercedes G580 с EQ Technology

Четири синхронни двигателя 
Мощност 579 к.с. / 1164 Нм
Пробег 360 км (приблизително)
0-96 км/ч 4,6 секунди

От доста гледни точки електрическият G-Wagen не се разграничава от другите G-Wagen-и. Формата и пропорциите са същите. Муцуната може и да носи маска, наподобяваща енот, само че тези огромни, кръгли фарове са явен идентификатор. Отзад аварийна гума е сменена с квадратна кутия, в която се съхраняват неща като кабели за зареждане и адаптери.

Резервната гума може да се върне на мястото си, в случай че желаете, или да нямате нищо на това място. Отидете и отворете вратите. Познатият тежък железен заключващ механизъм е налице. По всички индикатори G580 е същинска G-класа.

Нещата не престават, когато влезете вътре. “Електрическата гега ” споделя салона си с бензиновите версии. Няма смяна в разположението на арматурното табло с два екрана, централната конзола  и ръководството на климатика. Всъщност единствената действителна разлика е в центъра на арматурното табло, където трите бутона на диференциала са сменени. Централният бутон в този момент се употребява за Low range (бавни скорости, което пък е забавно при електричка). Външните два бутона задействат две нови функционалности, извънредни за G580: G-Turn и G-Steering. 

G-Turn

G-Turn е модерното название на Mercedes за завой, при който левите и десните колела се въртят противоположно едни на други. Това разрешава на електрическия G-Wagen да се върти на място. Повечето притежатели ще употребяват функционалността като трик, с цел да се появят в TikTok.

Все отново тя има действително приложение в света на офроуда. Ако в миналото сте стигали до задънена улица по стеснен черен път посред заснежена гора, ще разберете какъв брой скъпа може да бъде функционалността G-Turn.

G-steering

G-steering дейно редуцира радиуса на завиване на G-класата. То тегли задното вътрешно колело и задвижва прекалено външните колела – идеално за превъзмогване на 180-градусовите завои в локалния планински проход.

Плюсове: По-големи благоприятни условия от G550, също толкоз бърз като G63, спокоен и удобен

И двете достижения са вероятни с помощта на настройката на задвижването на G580. Има четири електромотора, по един за всяко колело. Тъй като те могат да се ръководят без значение, неща като G-Turn са толкоз елементарни, колкото натискането на бутон на таблото.

Или пък държането на педалчето зад кормилото и натискането на педала на газта. G-Steer е още по-лесно. Всичко, което би трябвало да извършите, е да натиснете бутона, с цел да го активирате. След това насочвате кормилото натам, накъдето желаете да тръгнете. Системата прави цялата тежка работа. Тя подсигурява, че още веднъж ще минете без триточкови завои. Опитайте това с G-класа с ДВГ.

Превъзходството на електрическия G отвън пътя не свършва дотук. Натискането на бутона Low Range в центъра на арматурното табло не просто задейства някакъв програмен продукт в ECU. Във всеки електрически мотор са вградени същински, действителни двустепенни предавателни кутии. Те обезпечават на G580 същински надзор на ниските скорости и доста по-голям въртящ миг при скорости близки до пълзенето на плужек. Точно това, което желаете за офроуд. 

ДВГ vs e-G

По-циничните от нас могат да настояват, че неналичието на същински диференциали в електрическия G-Wagen дава преимущество на G-класата с бензинов мотор. G580 се задоволява с „ виртуални “ блокажи на диференциалите. Те са вероятни с помощта на векторното систематизиране на въртящия миг.

Mercedes твърди, че автомобилът може да мери въртящия миг сред всяка ос в границите на „ елементи от секундата “. Tака обезпечава гладко и отмерено предаване на мощността без значение от терена. Виртуалните диференциали работят автоматизирано, когато сте в невисок диапазон. Затова не е нужно да се притеснявате за активирането или деактивирането на всеки от тях според от идващото затруднение. 

На процедура виртуалните диференциали работят също толкоз добре, колкото и същинските. След като карахме бензиновия G-Wagen дружно с електрическия G, и двата камиона демонстрираха еднообразно необикновено показване при катерене по скали по в действителност провокационен, влажен от дъжд терен. И за разлика от бензиновата версия, не ми се постановяваше да проследявам дали предният ми диференциал е блокиран. Камионът преценя терена автоматизирано. Благодарение на това  пътеките с камъняци изглеждаха като разходка из паркинга на локалния търговски център.

Недостатъци: Плаващо чувство при високи скорости, пробегът може да изплаши някои купувачи

Тези типове пътеки изискват освен това от общоприетата железна защитна плоча за отбрана на акумулаторния блок, инсталиран на рамката на стълбата. Mercedes твърди, че е създал пластина за дъното на автомобила.

Описва я като „ сандвич от въглеродни нишки “. Според един от инженерите на камиона, сред два пласта въглеродни нишки има специфичен тип дърво. Прикрепена към батерията с 50 стоманени скрепителни детайла, тя е по-твърда от стоманата или алуминия и тежи 57 кг (около една трета от сходен железен компонент).

Скалното пълзене не е единственото място, където G-Wagen с акумулаторно зареждане господства ДВГ братчето си. Той може също по този начин да гази допълнително вода от задвижвания с бензин G-Wagen: 88,5 см дълбочина на секване против единствено 70 см за G550 и G63. Тъй като моторите и батерията са херметизирани, G580 не би трябвало да се преценява с всмукването на вода и повреждането на сензитивно съоръжение. По време на нашата дъждовна тестова сесия електрическият G нямаше проблеми с шофирането във вода, задоволително дълбока, с цел да допре долната част на прозорците. При този сюжет моторите и батерията са изцяло потопени. Това е същински G-Wagen, от самото начало.

На пътя G580 с EQ Technology се показва също толкоз добре, колкото и задвижваният с бензин G550. Управлението и контролът на каросерията са приятни и уравновесени, а изправената позиция за шофиране и предното стъкло ви карат да се чувствате като крал на пътя.

Тези четири мотора развиват общо 579 конски сили и 1164 Нм въртящ миг. Под 160 км/ч електрическият G се усеща също толкоз бърз, колкото и задвижваният с V-8 мотор G63. Осигурява мигновения удар на тягата, който всички сме привикнали да чакаме от електрическите коли с висока мощ.

Само когато натиснете G580 по автомагистрала, спокойствието си отива. Тъй като е много тежък (европейският пример, който шофирахме, тежеше 3084 кг), окачването на камиона има податливост към корабоплаване по време на динамично шофиране с висока скорост. G в никакъв случай не се успокоява до степен, в която да се чувствате удобно. Все отново не мислим, че доста притежатели ще натискат постоянно своя G-Wagen EV по аутобана или високоскоростни извънградски пътища. 

G-ръмжене

Можете да шофирате електрическата G-класа в цялостна тишина или да включите това, което Mercedes назовава G-Roar. Това е неестествен тон, който да запълни неналичието симфония от изгорели газове. Възпроизвежда се в купето, до момента в който ускорявате. Не звучи като V8. Инженерите категорично обявиха, че не желаят да звучи като V8. Вместо това той е странна комбинация сред редови четирицилиндров мотор и галактически транспортен съд. Идеята е да се даде на пасажерите чувство за скорост, с цел да не им стане неприятно от автомобила. Не е толкоз впечатляващ, колкото синтетичната нотка на изпускателната система, която Hyundai са основали за Ioniq 5 N. Ако това беше моят автомобил, щях да изключа G-Roar и в никакъв случай повече да не мисля за него.

Въпреки че Mercedes към момента не е обявил цени или подобен пробег по EPA, можем да създадем някои обосновани догатки. И като вършим бързи калкулации с прогнозите, които видяхме на таблото по време на нашия тест, дефинираме пробега на към 360 км. 

Това е груба оценка. Като се имат поради тежестта и формата на G580, тя звучи като рационално число. Въпреки че това може да откаже някои купувачи, подозираме, че множеството бъдещи притежатели на електрическата G-класа ще имат повече от един автомобил в гаража си.

Това прави пътуването на дълги дистанции без значение. Всички неща, които в действителност имат значение за тези купувачи – наличие, комфорт и несравнима проходимост – са налични. И в множеството случаи тя се показва по-добре от бензиновата версия.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР