Висока лавинна опасност в Рила и Пирин - в Банско

...
Висока лавинна опасност в Рила и Пирин - в Банско
Коментари Харесай

Предупреждение за висока лавинна опасност в Рила и Пирин

Висока лавинна заплаха в Рила и Пирин - в Банско единствено преди 10 дни беше открит ски сезонът, а съгласно локалните поданици, за пръв път от 20 години има толкоз доста натрупал сняг. Пред дни обаче започнаха доста мощни ветрове, които основават предпоставки за лавини.

" Този декември ни даде ужасно доста сняг и на процедура това е първата дебела снежна завивка в планината. В композиция с вятъра, се основават предпоставки за лавини. Има и други фактори - тук-там през последните дни валя дъжд, който може и да заздрави снежната завивка, при други условия може да я направи още по-лабилна ", сподели Емил Нешев - шеф на Планинската избавителна работа към БЧК пред Българска национална телевизия.

Старото предписание е че там, където има скат и сняг, има заплаха и от лавина, разяснява Нешев. По думите му лавинната заплаха сега е умерена.

" Обстановката в другите планини не е по-различна - както е в Пирин, по този начин е и в Стара планина, и в Рила, и във Витоша. Колкото повече си разрешаваме да подценяваме планината, да надценяваме личните си благоприятни условия, толкоз по-голяма е опцията да попаднем в рискова обстановка ", акцентира Емил Нешев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР