Вирусологът уточни, че в България все още сме далеч от

...
Вирусологът уточни, че в България все още сме далеч от
Коментари Харесай

Проф. Христова: Омикрон обхваща страната на 100% до края на януари

Вирусологът посочи, че в България към момента сме надалеч от 75% имунизирано население. Тя бе безапелационна: „ Ще си платим цената на това. Моят зов към хората е да се имунизират. А в случай че са имунизирани преди повече от 3-4 месеца, да си слагат бустер “.

Тя акцентира, че Омикрон се предава свръхлесно, а в компания един болен може да болести 75% от останалите.

„ Смята се, че 40-45% са леките случаи. Изследванията демонстрират, че хоспитализациите при Омикрон са по-малко. Но това е в страни с високо ваксинално покритие. Не сме сигурни при нас по какъв начин ще бъде. При голям брой заболели, даже и при по-нисък % тежки случаи, това ще докара до напълване на лечебните заведения “, съобщи проф. Ива Христова.

Според нея обаче положителната вест е, че Омикрон ще докара до повишение на общия имунитет на популацията.

„ Това че Омикрон се популяризира бързо, само че в огромна част от случаите не протича тежко, ще докара до повишение на имунитета против Ковид-19. Така последващи разновидности и да има, няма да не ни обиден толкоз тежко “, посочи вирусологът.

Нужни ли са нови ограничения поради Омикрон?

„ Държавите постъпват по друг метод. Трябва да има баланс сред ограниченията и стопанската система. Важно е натоварването на лечебните заведения, какво е имунизационното покритие, тежестта на превозване на болестта. Това, което би трябвало да се направи, е да се работи гъвкаво “, акцентира проф. Христова.

Според нея носенето на маски навън има позитивен резултат.

„ Дори навън, при инфектиран човек, ние ще се разболеем при непосредствен контакт. Едно е да се разхождаш самичък, друго е бъдеш на спирка или при скупчване на хора. Всеки би трябвало да мисли, че индивидът насреща може и да е инфектиран “, посочи шефът на НЦЗПБ.

Тя поддържа основаването на комитет към Министерството на здравеопазването, който да следи ситуацията в страната.

Бустерна доза против Омикрон

„ Омикрон още със самото си появяване даде поръчка, че ще се трансформира в международен хегемон. Омикрон е този, който наложи скъсяването на периодите за бустер. Следващите разновидности няма да са толкоз изменени евентуално. Но няма смисъл да се изследват антителата преди слагането на бустер или 3-4 месеца след преболедуване “, безапелационна бе проф. Христова и напомни, че Омикрон протича като простуда, само че не би трябвало да се подценява.

„ Той е като настинката, която познавахме преди. Ние си ходехме на работя с нея. Само че това е Ковид-19. След първите леки признаци и ниска температура, след 4-5 дни може да има втора температурна вълна. Тогава може да се стигне до тежки затруднения “, предизвести вирусологът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР