Вируси, отделяни от застрашени животни, могат да се използват за

...
Вируси, отделяни от застрашени животни, могат да се използват за
Коментари Харесай

Ето за какво лечение могат да се използват вирусите, отделяни от застрашени животни

Вируси, отделяни от застрашени животни, могат да се употребяват за лекуване на диабетни язви на краката, считат учени, представени от ДПА.

Екип от университета в Шефилд разгласи, че естествено срещащите се в изпражненията вируси, известни като бактериофаги, биха могли да бъдат включени в превръзки, прилагани при нелечими язви.

Съществуват хиляди разнообразни типове фаги , които селективно се насочват към бактериите и ги убиват, даже в случаите, когато антибиотиците не работят. Фаговата терапия е открита за първи път при започване на 20-и век.

Изследователският екип, управителен от професор Греъм Стафорд, употребява фаги от разнообразни редки и застрашени животни, в това число гвинейски павиани, лемури и висаянски прасета, които се отглеждат в Йоркширския парк за диви животни.

Стафорд, който е началник на катедрата по молекулярна микробиология в университета в Шефилд, сподели: „ Оказва се, че застрашените типове могат да бъдат ключът към унищожаването на инфекциозни бактерии, които другояче са устойчиви на антибиотици “.

Той добави, че екипът „ работи интензивно “, с цел да създаде материята „ в жизнеспособно лекуване за пациенти, чиято последваща опция е загубата на пръст, ходило или крайник “.
Стафорд съобщи, че работата на екипа му „ е част от по-широкия блян на английската бионаука да откри нови антимикробни средства за битка с огромното световно предизвикателство на антимикробната устойчивост (АМР) “.

Според отчет на сп. „ Лансет “ през 2019 година антибиотичната устойчивост е довела до гибелта на към 1,27 млн. души по света.

Стафорд изясни: „ В момента се следи наклонност към увеличение н а броя на антибиотиците, които се употребяват, а това основава устойчивост. От известно време търсим нови способи за лекуване на антибиотичната устойчивост и ние сме първите, които търсят подобен вирус в зоопарка. Това подтиква опазването на застрашените животни.

Биоразнообразието, което те ни дават, евентуално включва нови медикаменти за редица инфекциозни болести и ние имаме вяра, че това е върхът на айсберга в тази област “.

Екипът съобщи, че фаговата терапия е била употребена в Обединеното кралство „ няколко пъти “, най-вече за лекуване на сепсис, макар че към момента не е лицензирана за здравна приложимост. Въпреки това тя се употребява още в Грузия, Русия и Полша, а методът е и обект на клинични изпитвания, утвърдени от Управлението по храните и медикаментите в Съединени американски щати.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР