Вирусът SARS-CoV-2 взаимодейства с протеин, който се намира на повърхността

...
Вирусът SARS-CoV-2 взаимодейства с протеин, който се намира на повърхността
Коментари Харесай

Коронавирусът може да предизвика язва на стомаха

Вирусът SARS-CoV-2 взаимодейства с протеин, който се намира на повърхността на клетките на доста човешки органи, като визира най-вече белите дробове, само че патогенът може да повреди и стомаха, споделя доктор Сергей Вялов , хепатолог, гастроентеролог и член на Европейското сдружение за проучване на черния дроб и на Американската гастроентерологична асоциация.

" Коронавирусът взаимодейства с ангиотензин-конвертиращия ензим вид 2, или АСЕ2 (протеин, който се намира върху клетъчните мембрани на доста телесни тъкани - бел. ред.), който се намира най-много в белите дробове , само че също и в стомаха . Затова коронавирусът визира и стомаха, като провокира инфектиране и утежнява положението на органа ”, изяснява гастроентерологът.

" Човек с гастрит може да развие язва поради ковид ", споделя Вялов.

„ Язвата не постоянно се демонстрира със мощна болежка. Тя може да се прояви единствено като дискомфорт по време на хранене ”, прибавя лекарят. Той предлага да потърсите здравна помощ, в случай че сходни чувства ви тревожат постоянно.

Болният от COVID-19 може да развие язва на стомаха и заради медикаментите, одобрявани за лекуването му, продължава лекарят.

" Лечението е нужда, само че има някои странични резултати от противовъзпалителните лекарств а, медикаментите за намаление на температурата, редките антивирусни препарати и хормоните. Всички те оказват въздействие върху стомаха и могат да причинят язва ", сподели Сергей Вялов./БГНЕС

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР