Вирусът на хепатит Ц не е известен на медицината до

...
Вирусът на хепатит Ц не е известен на медицината до
Коментари Харесай

Хепатитът, за който може и да не знаем

Вирусът на хепатит Ц не е прочут на медицината до 1989 година Затова до тогава кръвните артикули не са били проверявани за съществуването на вируса, не са вземани и ограничения за стерилизация против него. Ако преди този момент е имало инфектирани, то нито те, нито лекарите им знаели за това. Днес здравната статистика е безапелационна: хепатит Ц е седмата по повсеместност причина за гибел в света и първата за развиване на рак на черния дроб. Смъртността, обвързвана с хепатит Ц, е 8.05 случая на 100 000 души население.

Срещу хепатит Ц няма ваксина. Затова е прeпоръчително да не се употребяват непознати самобръсначки, четки за зъби, принадлежности за маникюр, игли за инжектиране на опиати.

Често болестта протича без признаци даже до 30 години. Тези, които развият хронична форма на болестта, може да усещат отмалялост, понижен вкус, жълто оцветяване на кожата и очите (жълтеница), урината им да стане с мрачен цвят, кожата да сърби, струпване на течности в корема (асцит), меланхолия и промяна на настроенията, комплициране, унесеност и неразбираем диалект, (чернодробна енцефалопатия), може да се образуват " съдови звезди " по кожата (представляват разширени подкожни капиляри) или елементарно да се образуват " синини " по кожата при пострадване, както и признаци, сходни на тези на грип, изясняват от Mayo Clinic.

Когато се появят първите признаци, пациентите към този момент са развили тежки затруднения, най-честото от които е чернодробната цироза. При 74% от тях заболяването визира освен черния дроб, само че и метаболитната, сърдечносъдовата, неврологичната и дерматологична, бъбречна и други системи.

В риск са:

Хората, претърпели кръвопреливане преди средата на 90-те години на ХХ в. (след този интервал е въведен сензитивен кръвен тест за определяне вируса на хепатит Ц – HCV).

Хората, които употребяват инжекционни опиати, включително и пандизчии (до 80% от новите „ потребители” на такава дрога, в границите на 6 до 12 месеца се заразяват).

Лекари, сестри и различен медицински личен състав, които работят със инфектирани.

Пациенти на хемодиализа (заразяването може да стане от недобре почистено оборудване)

Хората с татуировки или пиърсинг

В редки случаи (около 3-6%) вирусът се предава от майка на дете, както и по полов път при мъже, които вършат секс с мъже.

В България

по публични данни към 77 хиляди са болните от хепатит Ц, само че 90% от тях (около 69 хиляди души) не подозират, че са инфектирани. Към тях е адресирана акция за гратис проучване.

От 2017 година достъп до най-модерното в света лекуване на хепатит Ц имат и всички български пациенти, а над 98% от тях са излекувани изцяло. " Лечението им коства над 100 млн. лева, само че с помощта на отстъпките към НЗОК тази сума действително е под 50 млн. лева През 2018 година се лекуват 1200 души, което коства на НЗОК 30 вместо 72 млн. лева, изяснява доктор Елена Тотева от НЗОК. От всички лекувани единствено на 22 души се постанова наново лекуване. От 15 май 2019 година НЗОК реимбурсира още един пангенотипен медикамент, който е предопределен особено за пациенти, които не са се повлияли от друго лекуване.

Проблемът у нас

е, че хепатит Ц се диагностицира два пъти по-рядко от междинното за Европа. Според някои български медици повода е, че проучването за HCV не е включено в годишните профилактични прегледи и проучвания, които се поемат от НЗОК. Тя не покрива всеобщото проучване за заболявания на черния дроб, като се изключи един чернодробен ензим. В момента проучването е платено и коства към 15-20 лева От друга страна целогодишно неправителствени и пациентски организации организират разнообразни акции за гратис проучване за вируса на хепатит Ц.

СЗО

одобри световна тактика за постигане на 90% диагностика на хепатит С, 80% изцеление и 65% понижаване на смъртността, породена от заболяването, до 2030 година. За да се приближи България до тези цели, належащо е да бъдат лекувани годишно 5000 пациенти с хепатит Ц. Към момента се лекуват към 1200.

В края на 2018 година Министерство на здравеопазването разгласи, че до началото на март 2019 година ще има подготвен Национален проект за предварителна защита и надзор на вирусните хепатити 2019-2023 година По-късно министър Кирил Ананиев удължи периода за разработване на проекта до края на юли 2019 година В плана за национална стратегия за вирусните хепатити гастроентеролози и пациентски организации оферират за рисковата група от 39 до 64 година, проучването за хепатит Ц да се включи в цялостната кръвна картина, която се прави на всеки 5 години като част от профилактичните прегледи. Цената на един тест е 9.50 лева (по цена на НЗОК). Това прави 220 хиляди души на година и би коствало на здравната каса 2,090 млн. лева Разходите, свързани с откриването на тези почти 2500-3000 пациенти на година, ще бъдат обезщетени от средствата, които НЗОК ще спести от лекуване на затрудненията.

„ Да открием изчезналите 69 000 “

е мотото на акцията за гратис проучване на хората от 34 до 69 година на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски”, която ще продължи до края на август 2019 година

Изследванията ще се вършат в Централната клинична лаборатория на болничното заведение всеки работен ден сред 8 и 14 часа. Хората с позитивен резултат ще бъдат незабавно пренасочени към Клиниката по гастроентерология, където ще получат безвъзмездна консултация и ще бъде направен самостоятелен проект за лекуване.

От 29 юли до края на август безвъзмездни проучвания ще се правят и в МБАЛ „ Св. София “ всеки работен ден от 8 до 13 ч. в ДКЦ „ Св. София “ на бул. „ България “ 104 и в ДКЦ „ Св. София “-Люлин на бул. “Царица Йоана “ 65.

Хепатит Ц не подминава и... звездите

Натали Кол – диагностицирана през 2008 година, дълго откакто е спряла хероина.

Памела Андерсън – счита се, че се е заразила от използването на обща игла с някогашния й брачен партньор Томи Лий при татуировки.

Фронтменът на Аеросмит Стивън Тайлър.

Вокалистът на Ред Хот Чили Пепърс Антъни Кийдис счита, че се е инфектирал при интравенозна приложимост на опиати.

„ Последният самурай” – артистът Кен Уатанбе е един от инфектираните при кръвопреливане по време на лекуването му от левкемия (1990 г.), само че е диагностициран и стартира лекуване през 2005 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР