Вирус Х е събирателна заплаха за всичко, което може да

...
Вирус Х е събирателна заплаха за всичко, което може да
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: При Грип А има продължителна кашлица

" Вирус " Х " е събирателна опасност за всичко, което може да пристигна в бъдеще. Вирусите и бактериите и всички микроорганизми са подложени на огромна еволюция. Важното е сега е да бъдем готови. Това е събирателно разбиране за да се разработят ограничения ", сподели проф. доктор Ива Христова в студиото на Нова тв.

За актуалната вълна от грип " А " проф. Христова изясни, че сега обстановката е доста динамична, само че до седмица или две случаите ще стартират да понижават.

В понеделник се чака да бъдат подготвени и данните за заболяемостта за тази седмица, както и в кои области у нас има нараснали случаи на заболели от грип.

На този стадий област Ямбол е с по-висока заболяемост, в сравнение с Бургас и Варна. Възможно е обаче пик да има в Перник и Силистра. Данните сочат, че София-град е с едно от най-ниските равнища на грип. Според Христова обаче това се дължи на обстоятелството, че хората в столицата всеобщо търсят бързи проби и се лекуват сами, а не посещават експерти. 

Спад на болните се чака да има в края на януари и началото на февруари. Грипът обаче няма да изчезне и през идния месец.

В момента върлува грип " А ", който визира всяка възрастова група. При деца до 9 година и възрастни над 65 година, изключително тези с хронични болести, може да премине по-тежко. 

При децата грипът минава с висока температура, хрема и продължителна кашлица, каквато има и при възрастните. При тях обаче липсва високата температура. Проветряването на пространствата, носенето на маски и положителната хигиена са ограниченията, които биха предотвратили вероятно разболяване от грипа.

Очаква се болните от грип " Б " също да се усилят. " Обикновено става, когато сме в края на епидемиологичната вълна. Може да го чакаме към края на месеца ", изясни проф. Христова. Тип " Б " обгръща всички възрастови групи и може да протече по-тежко. Затова и противоепидемични ограничения са мощно целесъобразни при скупчване на повече хора.

У нас морбили към момента няма, само че рискът е огромен за разлика от Румъния, където има сериозна зараза, както и пропуски в диагностиката и лекуването. 

По-високи равнища на варицела и скарлатина съпоставяне с предходната година също не се следят. " Сега има по 200-300 случая на скарлатина, а варицелата се е качила на 500-600 случая ", добави проф. доктор Ива Христова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР