Виртуалната реалност оживява в класиката Риголето“ на Джузепе Верди –

...
Виртуалната реалност оживява в класиката Риголето“ на Джузепе Верди –
Коментари Харесай

Среща на класиката с виртуалната реалност в „Риголето“ на варненска сцена

Виртуалната действителност оживява в класиката „ Риголето “ на Джузепе Верди – в Държавната опера Варна. 

120 години от гибелта на Верди Варненската опера означи с „ Верди Хеттрик “, три от най-известните му опери „ Риголето “ – 20 юли, „ Травиата “ – 22 юли и „ Трубадур “ – 24 юли. Спектаклите са в рамките на Опера в Летния театър и ММФ „ Варненско лято “ 2021.

Първата премиера на „ Риголето “ в историята се е състояла на 11 март 1851 година в Театър Ла Фениче – Венеция, а тази година се означават и 120 години от кончината на великия композитор Верди. 



Решението на Държавната опера Варна да добави театралния слой в класиката " Риголето " с 3D мапинг е обвързвано с концепцията за актуалния подтекст на посланията и по-богата образност на сюжетните линии. По своята същина 3D мапингът е интегрирана технология в самата сценография и театралното пространство, която се излъчва на сцената, благодарение на проектори и екрани, посредством авансово програмирани компютърни стратегии.

„ Риголето “ е нова режисура на надарената режисьорка от по-младото потомство Сребрина Соколова. Като втори режисьор на огромния Кузман Попов, дълготраен основен режисьор на Варненската опера, тя върви в неговите стъпки, изграждайки собствен жанр, който надгражда класическите обичаи със модерно светоусещане. 



На пулта ще бъде Маестро Григор Паликаров, един от най-хубавите български диригенти, с който Варненският оперен спектакъл обича да работи. В съвършения солистичен състав са открояващите се солисти на Варненската опера Ирина Жекова – Джилда, Валерий Георгиев – Херцогът на Мантуа, и баритонът Пламен Димитров като Риголето.

Как признакът на маската и двойствеността на характера в сюжетните линии се допълват от технологиите на сцената, чуйте в диалога на Ангелина Грозева с режисьорката на спектакъла – Сребрина Соколова и 3D мапинг експертът Тодор Тодоров.
Снимки – Държавна опера Варна
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР