ВИП разпит по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев

...
ВИП разпит по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев
Коментари Харесай

И Плевнелиев даде показния по делото срещу Николай Ненчев

ВИП разпит по делото против някогашния боен министър Николай Ненчев за ремонта на МИГ-овете. Съдът разпитва повече от час предходния президент Росен Плевнелиев. Според обвиняването - през 2015 година Ненчев скрил настоящ контракт за ремонт на самолетите с съветската корпорация РСК-МИГ и почнал договаряния с Полша, по този начин сложил в риск авиацията. Преди няколко съвещания, по делото показания даде и настоящият държавен глава Румен Радев, само че в качеството му на някогашен пълководец на Военно въздушните сили.

Разпитът стартира с къс обзор на геополитическата конюнктура. Плевнелиев уточни поредност от събития през 2014 година и 2015 година, в поддръжка на тезата, че Ненчев не е работил еднолично, а е следвал държавната политика.
Росен Плевнелиев: Това дело не е толкоз едностранно, едностранчиво и просто, че един министър е взел някакви решения без да пита. Това е един развой, който в Българската страна се развива през годините.
Според някогашния президент концепцията за ремонт в Полша идва след Срещата на върха на НАТО в Уелс, която слага акцент върху диверсификацията от Русия. Тогава Полша била дадена за образец, че е съумяла да приведе своите МИГ-ове към натовските стандарти. Няколко месеца по-късно президентът привиква КСНС, на който участниците се сплотяват, че трябват повече пари за защита за внезапно повишение на съвместимостта с НАТО.

Росен Плевнелиев: Ние зададохме посоката за съгласуемост, само че в същото време преди този момент е имало съществуващи контракти, които контракти е трябвало да продължат да се извършват и в това време да се настрои машината към новите условия. Не дай си боже, в случай че би трябвало да имаме общи интервенции с наши натовски сътрудници - тези самолети ще бъдат разпознати като непознати, а не като натовски...
Въпреки че беше пожелан от прокуратурата, разпитът на Плевнелиев не може да се каже, че оказа помощ на обвинителната теза. По време на разпита се стигна до остри реплики сред отбраната и обвиняването. Прокурорите направиха забележка, че съвещанието се е трансформирало в политическа естрада, само че отвън залата отхвърлиха коментар. Делото продължава през март.

 © Българска телеграфна агенция / Цветомир Петров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР