Винтервю за Политико дипломат №1 на Украйна Дмитро Кулеба отправи

...
Винтервю за Политико дипломат №1 на Украйна Дмитро Кулеба отправи
Коментари Харесай

Дайте ни проклетите Пейтриът!: Дмитро Кулеба пред Политико

Винтервю за " Политико " посланик №1 на Украйна Дмитро Кулеба насочи няколко недвусмислени послания към съдружниците на Киев.

Украинският външен министър уточни, че има един детайл, от който страната му обезверено се нуждае, с цел да отблъсне непрестанните ракетни офанзиви на Русия. 

( Вижте видеото от архива ни: Кулеба: Ако Украйна не влезе в Европейски Съюз, ще настъпят опустошителни последствия )

" Дайте ни проклетите " Пейтриът! ", прикани категорично Кулеба. Американските ракети земя-въздух " Пейтриът " са най-хубавата отбранителна система за битка с балистичните ракети, които през последните дни все по-интензивно се изсипват върху Украйна. " Ако разполагахме с задоволително системи за противовъздушна защита, а точно " Пейтриът ", щяхме да можем да защитим освен живота на нашите хора, само че и стопанската система ни от заличаване ", добави Кулеба.

Нуждата от такава отбрана е забележима за жителите на Киев. Само час преди Кулеба да приказва с кореспондент от " Политико " в министерството на външните работи в понеделник, измежду бял ден, украинската столица беше атакувана от съветски балистични ракети. 

Няколко мощни гърмежа прозвучаха единствено момент откакто сирените за въздушна паника се разнесоха из целия град. 

Ракетите са били прихванати от наличните системи " Пейтриът ". Но девет души, измежду които и тийнейджърка, въпреки всичко бяха ранени от падащи парчета

Подкрепата на Запада, която беше мощна при започване на нашествието преди две години, отслабна през последните месеци, а новият огромен пакет от помощи от Съединени американски щати беше спрян от партийни различия в Конгреса, показва създателят на " Политико " Джейми Детмър.

Европейските съдружници се борят да запълнят дефицита на средства и оръжия, от които Киев толкоз доста се нуждае. Войната за самозапазване на Украйна е в нестабилно състояние. Русия напредва на бойното поле, а Путин се възползва от всяка опция да ускори съветското нахлуване.

Подкрепата на Запада, която беше мощна при започване на нашествието преди две години, отслабна през последните месеци, а новият огромен пакет от помощи от Съединени американски щати беше спрян от партийни различия в Конгреса. 

Европейските съдружници вършат всичко, което е по силите им,  да запълнят дефицита на средства и оръжия, от които Киев толкоз доста се нуждае. Войната за самозапазване на Украйна е в нестабилно състояние. Русия напредва на бойното поле, а преди малко избраният отново Путин се възползва от всяка опция да ускори съветската атака.

" Когато украинските войски губят позиции, дано да погледнем повода за това ", сподели Кулеба. " Това е по този начин, тъй като Русия стартира всеобщо да употребява осъвременени въздушни управляеми планиращи бомби ", добави той.

Украинският външен министър изясни, че тези бомби са оръжия, от които " не можеш да избягаш ", в случай че си набелязана цел. " Не можете да им въздействате с радиоелектронна отбрана. Тя просто пада върху главата ви и унищожава всичко. Така губим позиции и единственият метод да предотвратим това е да смъкваме самолетите, които носят бомбите ", добави той. " Нуждаем се от системи за противовъздушна защита на фронтовата линия ". 

Кулеба не може да скрие разочарованието си от забавянето на западната поддръжка и някои от нещата, които са свързани с нея. 

Миналата седмица беше обявено, че Съединени американски щати са призовали Киев да спре офанзивите против енергийната инфраструктура и петролните уреди на Русия, опасявайки се, че украинските безпилотни удари ще покачат международните цени на силата. Кулеба не удостовери това, само че на въпроса дали от време на време има възприятието, че западните съдружници желаят Украйна да се бори с една ръка вързана зад тила си, той отговори: " Да, по този начин е. "

Киев, несъмнено, абсолютно е признателен за цялата поддръжка, която получава от Западния съюз, сподели той. Но министърът изрази безпокойство, че дейностите на съдружниците не всеки път подхождат на реториката им и че с напредването на войната те " се връщат към нормалния метод на водене на политика ". 

Кулеба разказва циничен кръг - оръжията се задържат, забавят или доставят в незадоволително количество, а по-късно съдружниците споделят, че Украйна отстъпва, че е невероятно тя да победи. И съдружниците се питат за какво би трябвало да дават на Украйна " изменящи играта " оръжия. 

" Цялата тази картина на действителността, която си рисувате, обаче е резултат от един елементарен факт - украинските бойци нямат задоволително количество оръжия, тъй като не сте ги обезпечили ", сподели Кулеба.

Запитан за пакета от помощи в размер на 60 милиарда $ на Джо Байдън за Украйна, който от месеци е спрян от републиканците на Капитолийския рид, Кулеба е сбит. " Ние ще приветстваме решението ", сподели той. " Всеки път, когато чуя нов краен период, просто си споделям: " Бог да благослови Америка и Конгреса на Съединени американски щати ", сподели той с усмивка. 

А какво да кажем за Германия, която сама си основава проблеми заради несъразмерна нерешителност дали да достави ракети с огромен обхват " Таурус " - друга значима точка от листата с стремежи на Киев? " Слушайте, уморих се да давам отговор на това. Съжалявам. Можете да ме цитирате, нямам нищо срещу. Но всякога, когато давам отговор на въпроса, получавам показваща неспокойствие противоположна реакция от Берлин. Оставете те да решат. Те сами се слагат в това състояние. Оставете ги сами да намерят излаз от обстановката. "

Кулеба икономисва сериозни думи за френския президент Еманюел Макрон, отбелязва " Политико ". Напоследък Макрон, най-малко в обществените си мнения, настоя, че Европа не може да изключи изпращането на сухопътни войски в Украйна, в случай че това е належащо, с цел да се предотврати успеха на Русия. " С наслаждение видяхме, че президентът Макрон еволюира в тази посока ", сподели украинският външен министър.

Макар че Украйна в никакъв случай не е желала европейски бойни елементи на терен, водачите на Европейски Съюз би трябвало да свикнат с мисълта, че " денят може да пристигна ". 

" Напълно наясно съм, че европейците не са привикнали с концепцията за война ", сподели Кулеба. " Но това е равнодушие, което европейците просто не могат да си разрешат - нито за себе си, нито за децата си ", споделя той тъмно. " Украйна може да завоюва. Но в случай че Украйна загуби, Путин няма да спре. "  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР