Виното е напитката на боговете, но това не пречи и

...
Виното е напитката на боговете, но това не пречи и
Коментари Харесай

Къде се пие най-много вино в света?

Виното е напитката на боговете, само че това не пречи и техните почитатели постоянно да се възползват от небесния подарък. Бяла, алена, от време на време и розова, напитката има несравним усет и е подобаваща за всеки мотив или ядене.

Виното е обичано на всички места по света, само че някои народи го избират повече от други. Къде напитката е издигната на фундамент, неотдавна се опита да разбере Кралският институт по виното на Англия в съдружничество с Кадрифския университет и социологическата организация в Статиста. Не чак толкоз изненадващо първите 10 страни, където се пие най-вече вино се намират в Европа.

На десето място в тази ранглиста се подрежда Италия. На Апенините един приблизително статистически италианец изпива по 34 литра годишно. Една позиция след тях се подрежда Молдова, където се пие по 34.18 литра вино годишна.

На осмо място в класацията се подреждат западните ни съседи от Македония, като съгласно данните един македонец пие по 40.41 литра от гроздовата напитка годишно. Номер седем ни отнася в сърцето на Алпите, където се оказва, че с изключение на шоколад швейцарците обичат и вино. Няма и по какъв начин да е другояче, откакто всеки средностатистически гражданин на планинската страна пие по 41 литра годишно.

На шеста позиция се подрежда Португалия, където данните сочат, че се пие по 41.74 литра вино всяка година. Изненадващо и вън от всякаква логичност на пето място се подрежда считаната от мнозина за Мека на виното – Франция. Средностатистическите французи пият по 42.52 литра вино (по всяка възможност лично производство) всяка година.

 Вина

Четвъртата и третата позиции ни връщат на Балканите. Там са класирани надлежно Словения и Хърватия, където виреят фамозните далматински лозя. Словенците пият по 44.07 литра, а хърватите – по 44.5 литра всяка година. На второ място се подрежда страната джудже Андора. Малобройните андорци (по-малко от 80 хиляди) съумяват да изпият по 46.26 литра вино всяка година.

Започнахме публикацията с изказванието за божествения темперамент на виното. Може би има някаква истина в него, защото страната на директния сътрудник на небесата тук на Земята безапелационно и безапелационно заема първото място в класацията.

Оказва се, че точно във Ватикана се пие най-вече вино. Всеки гражданин на микродържавицата изпива по 66 литра вино всяка година. Може би има нещо общо с всичките свети причастия, които се вършат там?

Къде сме ние?

България заема 35-та позиция в класацията. Пред нас е островната страна Аруба, а след нас е Чехия. Според данните средностатистическият българин изпива по 20.60 литра вино всяка година.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР