“Вино Оренда е по-специално място – това е единственият в

...
“Вино Оренда е по-специално място – това е единственият в
Коментари Харесай

Магазин “Вино Оренда”: Всяка бутилка е разказана история

“Вино Оренда ” е по-специално място – това е единственият в света магазин за българско вино. “Всяка изпита бутилка е една разказана история ”, настояват притежателите Асен и Валя Цекови, чийто персонален избор стои зад всяка марка и всяка годишна продукция във “Вино Оренда ”. В момента работят с към 60 винарни – някои са познати на необятната аудитория, само че множеството са дребни, фамилни, бутикови, занаятчийски. Посетили са съвсем всички на място, с цел да проследят целия развой и да бъдат сигурни, че оферират на клиентите си единствено най-хубавото.

Идеята за магазина е на Асен. Любовта му към виното е от към 10 години. Той и Валя постоянно пътуват и при всяко пътешестване събират информация за виновността в разнообразни страни и региони; носят си и бутилки за дегустация. Запалват и приятелите си и с времето съумяват да съберат хубава сбирка. Всичко това ги окуражава да отворят личен магазин.



При подготовката остават ужасно сюрпризирани какъв огромен избор на български винарни и виновност има. Решават да продават единствено българско вино, тъй като се убеждават, че има какво да се покаже, а хората не са осведомени какъв брой доста забавни неща предлага нашият пазар.

Концепцията е да оферират продукцията на огромни винарни, познати на необятната аудитория, само че да натъртват повече на дребните, фамилните, бутиковите, занаятчийските винарни. “Всяка една бутилка е предходна през нас, през нашата персонална селекция, опитана е, знаем от кое място идва ”, споделя Асен. “Важно за нас е освен виното – като стойност, визия и артикул, а целият развой и хората, които стоят зад него; каква е тяхната концепция за основаване на самата винена просвета. За нас е значимо да знаем историята, дребните детайлности, даже клюките за някой производител и всичко, обвързвано с него. ”



“Ние се опитваме да ги посещаваме, да се срещаме на място, да забележим целия развой ”, прибавя Валя. “С множеството сме съумели да го създадем. Ходим и на профилирани изложби, които се вършат в България, с цел да дегустираме всичко ново, което се предлага. ” “Вино Оренда ” предлага съвсем всички категории виновност – най-голямата част са трапезни, а също и десертни и пенливи виновност от междинния и високия клас. “Това е нож с две остриета в търговията ”, признава Асен, “но ние заставаме зад всяка една бутилка и не можем да си позволим компромис. Искаме да предлагаме почтени виновност и търсим естественото съответствие сред цена и качество. Ако нещо доста ми хареса, само че ми се стори, че цената не дава отговор, аз не го одобрявам в магазина. ”

Държат на типично български сортове като мавруд, мелник, рубин, руен, мискет, димят, тамянка. “Това е пътят България да стъпи на международния винен пазар ”, уверен е Асен. “Сега се конкурираме с мерло и каберне, които се създават в Италия и Франция, а би трябвало да предлагаме нещо неповторимо като вид. ”

За да разпространяват концепцията си, “Вино Оренда ” провеждат доста събития и разнообразни представяния. Целта им е пиенето на вино и изборът на вино да бъде едно общо прекарване за клиентите, за което те да допринесат с ситуацията, с приятните диалози. Асен персонално е зает по през целия ден с продажбата на вино в магазина, тъй като двамата с Валя имат вяра, че тъкмо този личен детайл липсва в комерсиалните вериги и е най-ценното, което те самите могат да предложат.

Бистра Иванова

“Вино Оренда ” е част от Мулти култи картата – некомерсиален план на съдружие “Мулти култи колектив ”, който от 2013 година демонстрира културното и кулинарно благосъстояние на София, а през есента на 2015 година ще се разшири в шест други града в страната. В Мулти култи картата ще намерите достоверни заведения за хранене, пекарни, сладкарници, магазини от над 20 страни.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР