Винаги съм считал, че на масата на преговорите може да

...
Винаги съм считал, че на масата на преговорите може да
Коментари Харесай

Борисов: Следващите поколения няма да ни простят, ако не постигнем компромис със Северна Македония

Винаги съм смятал, че на масата на договарянията може да се намерят решения. Сегашните и идващите генерации няма да простят нито на България, нито на Република Северна Македония това, че не сме намерили компромис, който да даде вероятност. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си по-рано през днешния ден със специфичния делегат на държавното управление на Република Северна Македония за България Владо Бучковски.

За да бъде открито стабилно и продължително решение на оставащите отворени въпроси в двустранните връзки, съгласно премиера е нужен прагматичен, прям и доброжелателен метод, изразяващ се в съответни дейности. Борисов посочи, че за връзките на взаимно доверие е значимо връщането към прецизно и необратимо осъществяване на всички поети задължения от Договора за другарство, добросъседство и съдействие, подписан през 2017 година

„ България постоянно е изповядвала евроатлантическите полезности, по тази причина и по време на нашето председателство на Съвета на Европейски Съюз поставихме тематиката за европейската вероятност на Западни Балкани преди всичко “, уточни министър председателят.

Министър-председателят бе безапелационен, че България до този миг е положила всички старания страните от Западните Балкани да бъдат приобщени към НАТО и Европейски Съюз. В този подтекст Борисов напомни, че точно вследствие на поддръжката на България за европейското бъдеще на Република Северна Македония, бе подписан Договорът за другарство, добросъседство и съдействие.

В сряда на среща с Бучковски външният министър Екатерина Захариева съобщи, че България е подготвена да продължи диалозите със Северна Македония, с цел да бъде открито стабилно и продължително решение на противоречивите въпроси, което да разреши на Скопие да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз.

Според нея погрешно българската позиция е наричана несъгласие, тъй като това е отрицание на преговорната рамка. Намираме се в внимателен стадий от своите връзки. Стигнахме до отчаяние, добави Захариева. Захариева уточни, че в основата на позицията на София стои неизпълнението на Договора от 2017 година

По мотив изказванията на главната опозиционна партия в районен съд Македония ВМРО-ДПМНЕ, че в София македонските представители договарят за разпарчетосването на тяхната страна, Бучковски изрично отхвърли това в отговор на въпрос на БГНЕС, заявявайки, че тези изказвания не дават отговор на истината.

Той акцентира, че районен съд Македония е решителна в желанието си да приложи Договора за другарство и съдействие, който министър председателите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха на 1 август 2017 година

Македонският представител призна, че е нарушено доверието сред двете страни болести неговото неспазване от страна на Скопие.

„ Изразявам персоналното си задоволство, че другарска България счита моето назначение за специфичен представител на македонското държавно управление като в допълнение изпитание от наша страна за връщането на това изгубено доверие “, сподели Бучковски и добави: „ Съгласихме се, че в интервала, който следва е доста по-добре да се хвалим с каузи, а не с празни приказки “, сподели той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР