Винаги, когато се харчат пари, парламентът има контролираща роля -

...
Винаги, когато се харчат пари, парламентът има контролираща роля -
Коментари Харесай

Зигфрид Мурешан: Пари от Фонда за възстановяване - при изпълнени срокове и цели

Винаги, когато се харчат пари, Народното събрание има контролираща роля - това е по този начин на национално и на европейско равнище. Затова при основаването на Фонда за възобновяване и резистентност бяха признати доста от предложенията на Европейския парламент. Например, Еврокомисията в началото предложи парите да се влагат в две области - екология и цифровизация, само че евродепутатите казахме, че страните имат разнообразни потребности и по този начин бяха добавени четири нови стълба “. 

Това сподели пред БНР зам.-председателят на ЕНП Зигфрид Мурешан, член на работна група към Европейския парламент, която ще прави оценка националните проекти за възобновяване и резистентност. 

Вчера беше последният ден, в който 27-те страни членки на Европейския съюз трябваше да предадат своите национални проекти за средства от Фонда за възстановяване и резистентност. Първа своя проект на Европейската комисия съобщи Португалия, която държи ротационното председателство и за образец на останалите направи това още на 22 април. Повечето страни ще предадат проектите си през май. За всеки план Европейската комисия има два месеца да изготви оценка и утвърждение, след което може да потекат и първите европари - 13% от контрактуваната сума. 10 членки към момента не са утвърдили по този начин нареченото „ решение за лични запаси “, което разрешава на Евросъюза да тегли заеми от финансовите пазари. Без цялостна ратификация на това решение във всички 27 страни - по този начин предстоящият Фонд за възобновяване няма по какъв начин да проработи. А с изключение на оценка от Комисията, всяка една от 27-те страни ще би трябвало да потвърди и пред Европейския парламент, че възнамерява да харчи парите, както е заложено. 

В предаването „ Събота 150 “ Мурешан добави: 

„ Приехме, че парите би трябвало да се влагат в екологични и цифрови планове, само че също по този начин и за конкурентоспособност и икономическа кохезия - планове, които ще създадат стопанските системи ни по-силни. Създадохме и дирек, наименуван обществена и териториална кохезия - пари, ориентирани към разнообразни категории от популацията, да вземем за пример за възрастните, за модернизиране на старешки домове. Друга посока е институционалната резистентност, в това число държавни институции, които имат потребност от модернизиране и поддръжка, което включва и лечебни заведения. И последният дирек е за младите, за модернизиране на образованието и подготовка на децата да бъдат сполучливи в бъдеще на трудовия пазар.  Успяхме да увеличим и предварителното финансиране на плановете . Еврокомисията искаше да отпуска 10% от сумите, а Народното събрание ги усили на 13%. Това значи, че страната ще получи тези 13% сега, в който Еврокомисията утвърди националния проект за възобновяване “.

Той разясни, че ЕП  ще продължи да следи и осъществяването на проектите

„ Има ясни периоди и цели. Държавите ще получат парите в бъдеще, в случай че извършват периодите и задачите. В края на всяка процедура Европейският парламент би трябвало да даде мнение, че парите са изхарчени, както би трябвало, и едвам по-късно се превеждат сумите. Договорихме също и значими клаузи за бистрота - крайните получатели на европейските средства би трябвало да бъдат обществени , с цел да знаем тъкмо кой получава парите най-после “.

Договорена е специфична роля на службата на Европейския съюз за битка с измамите ОЛАФ и на европейската прокуратура , тъй като посредством новия дълголетен бюджет и посредством този нов Фонд за възобновяване и резистентност през идващите години Европейският съюз ще похарчи повече пари от всеки път. 

„ И едно е ясно - колкото повече харчим, толкоз по-голям би трябвало да бъде контролът , с цел да може парите да доближат хората в потребност “.

За да действа Фондът, всички членки би трябвало да са утвърдили решението за лични запаси . Само по този начин то може да бъде употребявано от Европейската комисия като гаранция за заемане на пари от пазарите. 17 членки към този момент ратифицираха решението за лични запаси, остават още 10. 

Европейската комисия е подготвена да заема пари от финансовите пазари от началото на юни . Ако всички членки ратифицират решението за лични запаси до началото на юни, Еврокомисията ще стартира да заема пари и по този начин страните ще стартират да получават парите “, допълни Зигфрид Мурешан. 

Работната група в Европарламента, която ще следи осъществяването на националните проекти, се състои от 27 членове , основана е на правилото на представителност на всяко политическо семейство в Европарламента. Групата на Европейската национална партия - най-многобройната в Европейския парламент, има седем членове, социалистите имат петима, Възобнови Европа - четирима, Зелените - трима.

Интервюто със Зигфрид Мурешан можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР