Винаги има риск, когато говорим за вируси, бактерии и заразни

...
Винаги има риск, когато говорим за вируси, бактерии и заразни
Коментари Харесай

Д-р Христиана Бацелова, епидемиолог: Птичият грип не се предава лесно от човек на човек

„ Винаги има риск, когато приказваме за вируси, бактерии и заразни заболявания. Добрата вест е, че въпреки всичко H5N1 инфлуенца вирусът, който се назовава „ птичи грип “, действително не се предава елементарно от човек на човек. “

Това сподели в ефира на Euronews Bulgaria епидемиологът доктор Християна Бацелова по отношение на опасенията за допустима пандемия от птичи грип.

 
За няколко месеца има данни на единични случаи в Азия. Засега се следи доста прецизно акомодацията на този грипен вирус по бозайниците. Има терзания, че може да се приспособява по-лесно от човек на човек, само че на този стадий такива данни няма. Но СЗО и специалистите наблюдават извънредно прецизно.
Д-р Бацелова не счита, че има сериозен риск да се стигне до пандемия с размерите на COVID-19.

„ Това, което заяви Европейския център за надзор на заразните заболявания е, че най-много чайките в Европа са инфектирани с H5N1 инфлуенца вируса. Има много огромна смъртност измежду техните популации във Франция, в Италия, в Холандия и в Белгия. И когато контактуват по някакъв метод с домашните птици, ги заразяват. Оттам пък човек, който комуникира с птиците – грижи се за тях, обработва тяхното месо, тогава може да стане заразяване от птица на човек “, изясни епидемиологът.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР