Вилиана СЕМЕРДЖИЕВАВъв връзка с динамичната ситуация, в която са поставени

...
Вилиана СЕМЕРДЖИЕВАВъв връзка с динамичната ситуация, в която са поставени
Коментари Харесай

Музеите настояват за адекватно финансиране

Вилиана СЕМЕРДЖИЕВА

" Във връзка с динамичната обстановка, в която са сложени културните институти в страната и пораждането на сериозен риск за нарушение на главните им действия, Сдружение " Български музеи " упорства да бъде повишен главният стандарт на делегираните от страната действия музеи и художествени галерии с най-малко 50% за 2022 година " Това се споделя в писмо от Сдружение " Български музеи ", изпратено на 6 януари до ръководителите на комисиите по бюджет и финанси и по културата и медиите към Народно събрание, до вицепремиера и министър на финансите и до министъра на културата. Сред посочените аргументи са фрапантното повишение на цените на електрическата енергия и природния газ, внезапното повишаване на материалите и услугите от компании и физически лица, рестрикциите, свързани с пандемията от КОВИД-19, предстоящото увеличение на минималната работна заплата и подписаното браншово съглашение, изоставането в заплащането на музейните експерти, съпоставено с това в просветителната сфера.

По този мотив ДУМА потърси за спомагателна информация Борис Хаджийски, ръководител на УС на Сдружение " Български музеи " и шеф на Регионалния исторически музей в Пазарджик. Той разясни, че в Сдружението членуват 127 национални, районни и общински музея и художествени галерии и един частен музей. Условието е членовете да са юридически лица. Музеите в България се грижат за опазването, съхранението, проучването и популяризирането на над 7 500 000 движими културни полезности. В писмото се упорства още за въвеждане на държавно финансиране за останалите 50 общински музея, които все още са локални действия, посредством разпределяне на общо 200 субсидирани бройки за тези институции.

Пандемията оказа извънредно неподходящ резултат върху постъпленията на музеите през 2020 година, сигурен съм, че и през 2021 година финансовите загуби ще бъдат сходни, само че това ще стане ясно, когато през месец май т.г. излязат формалните данни в Национален статистически институт, сподели за ДУМА Борис Хаджийски. Той напомни, че през 2020 година в нашите музеи са влезнали 3 119 000 гости по-малко, съпоставено с 2019 година, и пропуснатите доходи за институциите са в размер на 5 713 000 лв.. Пандемията продължи да бъде съпроводена с рестриктивни ограничения от страна на държавното управление, в това число и последните като наложения зелен документ за посещаване в музеите от края на октомври 2021 година Предполагам, че досега, в който той не отпадне, посещаемостта ще бъде извънредно ниска, защото ние сме длъжни да съблюдаваме въведените ограничения, а това условие лимитира огромен брой хора, добави господин Хаджийски.

По неговите думи данните за визитите в РИМ - Пазарджик, на който той е шеф, са извънредно неприятни за музея и като цяло, в това число за туризма. Така една от главните задачи на музеите - да показват културно-историческото завещание пред публики, е възпрепятствана.

Историческият музей в Пазарджик стопанисва три обекта. За ноември 2021 година общият брой гости е към 40 души. Нашата цел е да работим с хората, да възпитаваме децата, учениците, да ги приобщаваме към културно-историческото завещание, да ги учим на родолюбие, а тях ги няма. Специално за учениците имаме просветителни стратегии. През юли м.г., когато нямаше рестрикции, успяхме да изпълним едномесечната си годишна стратегия " Лято с музея " - при огромен интерес, както е било постоянно през годините. По Националната стратегия " Осигуряване на модерна просветителна среда ", модул " Музеите като просветителна среда ", взаимна самодейност на Министерството на културата и Министерството на образованието и науката, обвързвана с визити, изнасяне на открити уроци, беседи в музеите с възпитаници от разнообразни учебни заведения, не можем да осъществяваме действия. Имахме доста поръчки за годината, само че те не съумяха да се осъществят заради известните условия. Изключително доста понижа посещаемостта на учениците - най-многобройната възрастова група, която влиза в музеите, като се надявам час по-скоро те още веднъж да имат опция да се допрян до наследството, което съхраняваме.

Всички музеи в България изпитват сходни компликации. Пропуснатите доходи за общо 5 713 000 лв., които Борис Хаджийски уточни, са свързани с техните бюджети, с реализирането на билети, продажби на литература, сувенири и така нататък - доходи, които допълват скромните бюджети на тези културни институти. За страдание, до този миг няма държавна политика и стратегия за подкрепяне на музеите и галериите във връзка с тези загуби, споделя господин Хаджийски.

По-голямата част от българските музеи и художествени галерии се финансира по избран метод от страната годишно, посредством решение на Министерския съвет. Те получават дотация по два стандарта: главен и допълващ (за закрити площи). Но има и 50 музея, които не се финансират от страната, а с решение на общинските препоръки по места. Техните средства обаче са много по-ограничени и несигурни и една от главните цели на Сдружението през последните 7-8 години е и тези 50 музея да влязат в системата на държавно финансиране, защото в тях също се опазва и разпространява културно-историческо завещание.

Справедливо е всички музеи да получават по еднакъв метод финансиране от страната, съобщи ръководителят на УС на Сдружение " Български музеи ".

Борис Хаджийски

Нашата цел е да работим с хората, да възпитаваме децата, учениците, да ги приобщаваме към културно-историческото завещание, да ги учим на родолюбие. Специално за учениците имаме просветителни стратегии. През юли м.г., когато нямаше рестрикции, успяхме да изпълним едномесечната си годишна стратегия “Лято с музея” - при огромен интерес, както е било постоянно през годините. По Националната стратегия “Осигуряване на модерна просветителна среда”, модул “Музеите като просветителна среда”, взаимна самодейност на Министерството на културата и Министерството на образованието и науката, обвързвана с визити, изнасяне на открити уроци, беседи в музеите с възпитаници от разнообразни учебни заведения, не можем да осъществяваме действия. Имахме доста поръчки за годината, само че те не съумяха да се осъществят заради известните условия. Изключително доста понижа посещаемостта на учениците - най-многобройната възрастова група, която влиза в музеите, като се надявам час по-скоро те още веднъж да имат опция да се допрян до наследството, което съхраняваме.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР