Виктория Власенко,Миналата седмица Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа

...
Виктория Власенко,Миналата седмица Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа
Коментари Харесай

Потресаващо: Мащабът на отвличанията на украинчета в Русия няма аналог

Виктория Власенко,

Миналата седмица Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) разгласява резултатите от отчет по отношение на нарушаванията на филантропичното право вследствие на отвеждането на украински деца от съветските управляващи. Той е бил направен от специфична задача в границите на така наречен " Московски механизъм ". Мисията е стигнала до заключението, че практиката на принудително прекачване на украински деца в Руската федерация или във краткотрайно окупираните територии може да се смята за закононарушение против човечеството. Освен това специалистите на ОССЕ подчертаха, че правата на децата, отвлечени в Русия, се нарушават жестоко.
Дъждовни води беседва по тематиката с участничката в задачата на ОССЕ Вероника Билкова, професор по интернационално право в Карловия университет в Прага и представителка на Чехия във Венецианската комисия.

- На какви информации се основава сегашният отчет на ОССЕ?

- Вероника Билкова: Докладът е направен въз основа на материали от разнообразни източници, които успяхме да получим - материали от интернационалните организации, неправителствени организации, университетски институции, изказвания на политици и техни постинги в обществените медии, от украинска и от съветска страна. Това са една част от материалите. Друга съставляват извършени от нас онлайн изявленията, а трета са материали, които успяхме да си набавим по време на визитата ни в Киев в средата на април. Там се срещнахме с представители на разнообразни държавни институции, на гражданското общество, публицисти, юристи, очевидци и жертви.

- А поискахте ли от съветската страна да даде нужната информация за отчета?

- Вероника Билкова: Както и по време на предходните две задачи в границите на Московския механизъм, изпратихме писмо до непрекъснатите представителства на Русия и Украйна в ОССЕ, с което ги информирахме за основаването на задачата и ги помолихме за подпомагане. За страдание, получихме отговор единствено от украинската задача и никакъв отговор от съветската. Впрочем по този начин беше и с предходните ни задачи.

- Кое най-вече ви потресе в материалите, които сте проучили?

- Вероника Билкова: Сложен е този въпрос, доста са детайлите на този феномен. Но фактът, че през третото десетилетие на 21-ви век имаме принудително отклоняване на най-уязвимата част от популацията - децата, е едно от тези потресаващи неща. А също и мащабите на този феномен.
-
- Може ли този отчет да послужи като доказателство в един правосъден развой за отвличането на украински деца от Русия?

- Вероника Билкова: Този отчет може да се употребява по доста способи. Той изследва в дълбочина съответно събитие, показва доказателства и предлага доста изчерпателен юридически разбор на явлението. Затова може да се употребява в съда доста по-добре, в сравнение с предходните ни два отчета по Московския механизъм, които проучиха общата обстановка в Украйна. Но в случай че става дума за гонене на съответни лица на интернационално ниво, съответните правни институции не могат просто да се базират на нашия отчет, а би трябвало да излязат отвън него, да разпознават съответни лица, които вероятно са забъркани в закононарушението, и да дефинират доколко те са виновни за избрани дейности. В нашия отчет не се показват имената на лицата, участващи в отвеждането на деца. Това е отвън мандата на нашата задача.

- Един от причините на съветската страна е, че тя изтегля украински деца от съображения за сигурност в сходство с интернационалните отговорности на страната. Но вашата задача стигна до друго умозаключение. Какво е приблизителното съответствие сред случаите на евакуация по филантропични аргументи и тези на принудително отклоняване?

- Вероника Билкова: Стигнахме до заключението, че някои случаи на евакуация на деца за тяхната сигурност в действителност могат да са в смисъла на интернационалното филантропично право. Други обаче не са. Конкретни числа не можем да посочим, само че разполагаме с образци. Едно е евакуацията на детски заведения преди и по време на съветското нахлуване на 24 февруари 2022, която е евентуално законно деяние, друго е да вземаш деца със себе си, когато отстъпваш, какъвто е да вземем за пример казусът с оттеглящите се съветски войски от Харковска и Херсонска област, когато са вземали със себе си украински деца.

Но и случаите, когато евакуацията в началото наподобява законна, могат да се окажат нелегално извеждане или похищение на деца. Например в случай че децата са разселени или държани дълготрайно време без причина, изключително в случай че са разграничени от своите родители или законни настойници. А когато деца биват превъзпитавани, не могат да поддържат връзка със фамилиите си, когато са дадени за осиновяване или им се трансформира поданството, тогава имаме ясно нарушаване на интернационалното филантропично право.

- Водещи интернационалните организации - Европейският парламент, ПАСЕ, Организация на обединените нации, ОССЕ - одобриха резолюции и изготвиха отчети, учредени на обстоятелства, в които всеобщото депортиране на украински деца в Русия се дефинира като закононарушение против човечеството. Прокуратурата на Международния углавен съд (МНС) издаде заповед за арест на президента Путин като основен обвинен. Какво още е належащо, с цел да стартира правосъдният развой по това дело?

- Вероника Билкова: Процесът към този момент е почнал, защото в средата на март беше издадена заповед за арест на Владимир Путин. Така че процедурата е в ход, макар че явно ще срещне някои компликации. Една от тях е, че Международният углавен съд не може да организира процеса в отсъствието на обвинените по делото. Въпреки това МНС може да организира чуване в границите на досъдебното произвеждане. Това значи, че съставът за авансово произвеждане може да прочете доказателствата и обвиняванията, събрани от прокуратурата на МНС. Разбира се, това не е същото като изговаряне на присъда или дефинитивно решение. Но това е предварителна оценка на силата на доказателствата и обвиняванията, която може да бъде направена в отсъствието на хипотетичния причинител. Но, за жал, самият развой не може да се организира задочно.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР