Виктор Шарапов, бивш съветски посланик у нас, е починал на

...
Виктор Шарапов, бивш съветски посланик у нас, е починал на
Коментари Харесай

Почина Виктор Шарапов, бивш съветски посланик у нас

Виктор Шарапов, някогашен руски дипломат у нас, е умрял на 5 ноември на 88 години. Новината е удостоверил и Димитър Иванов, издател на в. " Земя " пред " 24 часа ".

Дипломатът беше президент на Обществената организация " Съюз на приятелите на България в Русия ", членове на която оповестяват за кончината му и показват съболезнования. Той е и финален дипломат на Съюз на съветските социалистически републики у нас, назначен през 1988 година. Първи дипломат на Русия в България. Отзован през 1992 година.

За Шарапов, който е и генерал-майор от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), се счита, че е един от главните мотори за промяната на Тодор Живков. Двамата с Живков разискват това, че България не може да остане изолирана от бурните събития в Източна Европа. Бившият дипломат обаче упорства, че решението на Москва било българите да се оправят сами, споделя преди години Шарапов пред Българска национална телевизия.

" Имаше такава концепция, изказвана от Живков, че може би би трябвало да се излети за Москва, там да се поговори със руското управление. Но Москва сподели - не, дано тези проблеми да се вземат решение в България ", показва дипломатът.

Според Шарапов, Живков самичък споменавал претенденти за правоприемник, измежду които и Александър Лилов, и Петър Младенов.

Бившият руски дипломат отхвърля Младенов да е бил определен за правоприемник с предварителното утвърждение от Москва. В Кремъл, съгласно Шарапов, не са очаквали, че събитията в Източна Европа ще се развият толкоз бързо. За основен урок от измененията в Източна Европа генералът счита това, че политиката би трябвало да се води от стремежите и желанията на хората.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР