Виктор Орбан управлява Унгария от 1998 до 2002 г. и

...
Виктор Орбан управлява Унгария от 1998 до 2002 г. и
Коментари Харесай

Джордж Фридман: Свалянето на Орбан ще преобърне унгарската външна политика

" Виктор Орбан ръководи Унгария от 1998 до 2002 година и още веднъж от 2010 година до през днешния ден. През това време той господства унгарската политика и значително унгарския живот. Но в края на предходната седмица ръководството му беше оспорено, защото десетки хиляди стачкуващи се събраха в Будапеща, призовавайки за рухването му. Демонстрациите продължиха и през уикенда. Откакто Орбан пое премиерския пост преди повече от десетилетие, унгарската съпротива е разпокъсана и като цяло неефективна. Затова толкоз доста хора да се обединят против ръководството му след толкоз време е зашеметяващо събитие, без значение дали води до отстраняването му ". Това разяснява Джордж Фридман - геополитически прогнозист и пълководец по интернационалните въпроси и създател и ръководител на " Geopolitical Futures ".

" Като водач на Унгария Орбан сътвори идеология, която повлия на други страни. Той има две сериозни измерения. Първият е опълчването на миграцията в Унгария. Преди десетилетие милиони хора от Близкия изток потърсиха леговище в Европа, където доста държавни управления им разрешиха да влязат даже когато бяха изправени пред вътрешна опозиция. Позицията на Орбан опонира на европейския демократизъм. Той твърди, че Унгария не е просто място, а просвета и че вълните от имигранти заплашват тази просвета и история. Позицията му завоюва поддръжка в Централна Европа, където се образува антимигрантска коалиция в контраст на преобладаващото мнение в Брюксел. През годините възгледът на Орбан завоюва доста повече последователи в цяла Европа.

Второ, Орбан беше неприятелски към това, което някои в този момент назовават " събудена " просвета, изключително отношението му към хомосексуализма. Неговите рецензии частично се основават на консервативното схващане на християнството, само че още повече на убеждението, че хомосексуалността ще поквари унгарското общество. Отново той заемаше позиция против европейския демократизъм и още веднъж възгледът му беше признат в други страни с течение на времето. На последните избори в Холандия, да вземем за пример, партията на Герт Вилдерс, открит и деятелен съдружник на Орбан, смъкна демократичната партия, чийто някогашен водач беше един от най-силните критици на Орбан.

Влиянието на идеологията на Орбан доближи и до Съединените щати. По време на мартенско посещаване в Съединени американски щати Орбан имаше интензивна среща с Доналд Тръмп. Не е несъмнено дали е трансформирал някое от мненията на Тръмп, само че те явно са постигнали общо схващане и двамата мъже загатнаха срещата в речите си.

Връщайки се от това пътешестване, Орбан изглеждаше политически сигурен в Унгария. Въпреки това се спотайваше мощна антиорбанска мощ, построена върху убеждението, че режимът на Орбан е подкупен и че разнообразни членове се обогатяват за сметка на хората. В прочут смисъл в този момент се води борба за морални полезности сред будните и хипотетичните корумпирани – такава, която в последна сметка може да се води в други страни. Но този път удари Орбан. Не е ясно какво ще реализира въстанието. Възмущението от хипотетичната корупция е необятно публикувано, само че такова е и чувството, че Орбан съставлява дълбокото значение на Унгария.

Друго измерение на драмата с Орбан включва войната в Украйна. Преди съветската инвазия, до момента в който НАТО се опитваше да дефинира тактиката си, Орбан пътува до Москва, с цел да има луксозно покрита среща с съветския президент Владимир Путин. На тази среща Орбан допусна, че настояванията на Русия са рационални и сподели, че глобите против Кремъл няма да работят. По този метод той се раздели със съдружниците на Унгария в НАТО. Малко след началото на войната, Орбан отхвърли да изпрати маджарски сили или даже да разреши на НАТО да базира оръжия или да ги транспортира през унгарска територия – забележителна крах за акциите на НАТО и Европейски Съюз в поддръжка на Украйна, която граничи с Унгария. Що се отнася до Русия, позициите на Орбан наподобява са по-близки до Путин, в сравнение с до Европа.

Решенията на Орбан във връзка с Украйна изглеждаха като опит да последва унгарската общност, която не искаше присъединяване във войната като цяло, както не искаше имигранти. Орбан от дълго време е ефикасен политик. Това прави събитията от предходната седмица още по-объркващи. Орбан наподобява е изгубил чувството си и в случай че има политическа смяна в Будапеща, е допустимо унгарската позиция за НАТО, Русия и други също да се промени.

Но Орбан към момента не е завършил. И даже да е по този начин, не е ясно дали съперниците му имат визия, която отива задоволително надалеч оттатък пренебрежението им към корупцията, с цел да донесе по-широка смяна в Унгария ", се споделя още в разбора на Фридман.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР