Виктор Емануил Савойски е последният италиански крал, син на Умберто

...
Виктор Емануил Савойски е последният италиански крал, син на Умберто
Коментари Харесай

Принцът: Убийство, престолонаследник без трон и невероятната Италия

Виктор Емануил Савойски е последният италиански крал, наследник на Умберто II и първи братовчед на Симеон Сакскобургготски.

Вече на 86 години, той е основният воин на новия документален сериал на Netflix „ Принцът “ (The King Who Never Was). След излизането му на екран, това е едно от най-гледаните заглавия на филмовата платформа освен в Италия, само че по целия свят.

Трите епизода се гледат на един мирис и не може да ти доскучае даже за секунда. Просто животът на Виктор Емануил е прекомерно богат на завършения и забавни случки, а самият той - много спорна персона.

За него се заприказва и през 2006 година в България, когато Виктор Емануил бе упрекнат в корупция, хазарт, измами и склоняване към проституция.

В доказателствата на така наречен " Савойска спекулация " беше замесен и Симеон Сакскобургготски, който единствено година по-рано беше министър председател на България - с данни за спонсорство към Национална движение „Симеон Втори" от страна на близки до Виктор Емануил и на възможни корупционни схеми към първия план за строителство на детска болница в България.

Следствието се основава на записи на телефонни диалози, само че по този начин и не се стига до дело против Царя заради липса на доказателства. Той твърдеше, че няма нищо общо с повдигнатите обвинявания против италианския си родственик.

Основната тематика на „ Принцът “ обаче не е просто животът на Виктор Емануил, а нелепата гибел на Дирк Хамер на острова Кавало.

Годината е 1978 година, когато група младежи са на почивка на един от дребните острови към Корсика. Те вземат решение да влязат незаконно в лодката на Виктор Емануил и заспиват там. Изведнъж се чуват два пистолетни изстрела. Единият отива във въздуха, само че другият улучва крайници на 19-годишния Дирк, като патронът пронизва тазобедрената артерия. След няколко интервенции и безчовечен премеждия момчето умира четири месеца по-късно.

От този миг животът на неговото семейство и на царската фамилия Савоя радикално ще се промени.

45 години по-късно Netflix взема решение да опише тази история, като я пречупва през личността на хипотетичния отговорен - Виктор Емануил, решил в онази нощ да отбрани частната си благосъстоятелност с оръжие в ръка.

Този случай в никакъв случай не е изглеждал окончатело завършил. Трите епизода го демонстрират в неговата целокупност - свидетелства, обвинявания, скрити истини, правосъдни процеси и обрати. В западните медии нелепата гибел придобива невероятна популярност и екипът на режисьорката Беатриче Боромео съумява освен да го пресъздаде, само че и да го сложи в обилната рамка на края на италианската монархия и началото на италианската република.

Ключът към описа е точно личността на Виктор Емануил, първо правоприемник на италианския престол, а по-късно заточеник и новобранец, съумял да се върне в Италия едвам половин век по-късно.

За да няма спойлери, ще обърнем внимание на обстоятелството, че режисьорката на " Принцът " не е инцидентна персона.

 Бороме, родена в семейство на графове в Италия, която преди да стане прочут публицист, е модел. В стилните среди тя се среща със сестрата на починалия Дирк, Биргит Хамер, която също е модел.

Тя дълго е убеждавала Виктор Емануил да се съгласи да направи тази поредност от изявленията, включени в документалния филм, в който вземат участие и синът му Емануил Филиберто, сестрата на Дирк, само че и доста други.

Според режисьорката, Емануил Филиберто неслучайно се съгласява да взе участие - " той прозря, че в случай че веднъж приказва обществено по тематиката, и то с човек, който не е негов непосредствен, би затворил тази страници и по този начин би освободил дъщерите си от неприятните последствия на тази история, която е претърпял той ".

Защото като се изключи че търси истината, филмът демонстрира по какъв начин контузиите, нерешените спорове, драмите и несправедливостите могат да се предават от едно потомство на друго.

" За Биргит и нейните дъщери това е голям камък, който им падна от сърцето, защото търсенето на правдивост се трансформира във фикс концепция. Тя приказва единствено за Виктор Емануил, до момента в който след фотосите сестрата на Дирк към този момент има нови планове и фантазии - един напълно нов живот ".

Беатриче Боромео споделя също, че филмът е плод на необикновен труд и на дълги нощи на кавги с останалите от екипа за това кое да остане и кое да бъде изрязано. Целта им е била да балансират всички гледни точки, пробвайки се да бъдат обективни, правилни, безпристрастни и достоверни.

Документалната серия разкрива и второ ликвидиране - още веднъж трагичен случай, в който обаче става въпрос за нелепата гибел на брата на испанския крал, към този момент отдръпнал се от трона, Хуан Карлос.

През 1956 година в Португалия по-малкият Алфонсо умира на 15 години след случай с изстрел на револвер.

Според кралското семейство става дума за случай, при който Алфонсо самичък се е прострелял, до момента в който почиства оръжието.

Но в " Принцът " Виктор Емануил, който е бил в Португалия по същото време, твърди (мислейки, че приказва без да го записват), че изстрелът е създаден от Хуан Карлос, по простъпка.



@Става дума за частен диалог сред двама души - декларира синът Емануил Филиберто - също така историята е остаряла, за нея за изписани тонове мастило и това няма нищо общо с живота на татко ми ".

Това не анулира в действителност отличната документаристика, в която разказът се преплита на няколко равнища - престъпният род се смесва с историята.

Виктор Емануил самичък щрихира своя облик, разказвайки като очевидец за онази Италия, която към този момент не съществува. В съзнанието му като че ли е останала територия, над която има власт - власт, с която той в никакъв случай не е разполагал, само че и от която в никакъв случай не се отказвал.

Документалният сериал демонстрира и невероятните промени, случили се в Итария през последните 70 години. Засяга се безпомощността пред неналичието на правдивост, както и невероятната мощност на властта и парите, способни да купят правораздаването.

Да се родиш принц, може да бъде твоят шанс, само че и твоята присъда.

Може би няма да е пресилено да се каже, че " Принцът " е един от най-успешните документални сериали на Netflix за тази година, дружно с историята на.

Това е филм, който съумява да те държи на тръни, да те развълнува, да те направи съпричастен, да допре душата ти, даже да те ядоса и да те накара да откриваш и преоткриваш една невероятна история, която заслужава заслужен свършек и правдивост за всички, взели участие в нея.

·

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР