Д-р Ченк Тамер, Център за изследване на кризисни ситуации и

...
Д-р Ченк Тамер, Център за изследване на кризисни ситуации и
Коментари Харесай

Турски експерт: Губи ли Украйна войната срещу Русия?

Д-р Ченк Тамер, Център за проучване на спешни обстановки и политики, Анкара

- Западните водачи към този момент позволяват разновидността Украйна да договаря с Русия за преустановяване на войната.

- Най-оптимистичният резултат е, че западните съдружници бързо ще усилят военната си поддръжка за Украйна.

- Най-песимистичният излаз е неочакваният срив на забележителна част от украинските отбранителни линии

На 17 април 2024 година списание Politico разгласява публикация, озаглавена „ Украйна върви към проваляне “, която разкрива действителност, пред която цяла Европа се опасява да се изправи. Според нея неуспехът на Запада да изпрати оръжия на Киев оказва помощ на Русия да завоюва тази война. Това закъснение на западния фронт слага началото на демотивацията на украинските бойци да се бият и вещае ясно проваляне във войната.

Сриващият се морал на украинската войска, продължаващите бомбардировки от Русия, неуспехът да бъдат доставени незабавно нужните системи за противовъздушна защита и жертвите на бойното поле демонстрират ясно, че обстановката не е обещаваща за Киев и Запада.

На 18 април 2024 година публикация, оповестена във Financial Times, озаглавена „ Отчаяната потребност на Украйна от противовъздушна защита “, притегли вниманието към сложната обстановка на украинската войска и направи съпоставяне с израелските системи. Високотехнологичната противовъздушна защита на Израел и помощта от неговите съдружници изведоха от строя съвсем всички над 300 дрона и ракети на Иран.

От друга страна, съветските въздушни бомбардировки на Украйна не престават да нанасят големи вреди. В този смисъл Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО) разбираемо желае да избегне директна борба с Русия и затова не може директно да поддържа отбраната на Украйна, както направи в тази ситуация с Израел. Вместо това от западните сили се желае да дават на Украйна свои лични отбранителни системи, с цел да смъкват съветски ракети.

Статия, оповестена на 18 април 2024 година в списание Social Europe Magazine, озаглавена „ Украйна губи и Западът е изправен пред сложен избор “, предизвестява, че в случай че Западът не помогне в този момент, ще се изправи пред възраждаща се и нападателна Русия.

Възможността Украйна да загуби войната беше упомената и от военачалник сър Ричард Барънс, някогашен командващ на Обединеното командване на силите на Обединеното кралство, в изявление за BBC на 13 април 2024 година Барънс сподели, че Украйна може да загуби войната през 2024 година, „ Защото Украйна може да почувства, че не може да спечели… И когато се стигне до това, за какво хората биха желали да се бият и да умират повече, единствено с цел да защитят нещо, което е незащитимо? “

Опцията Украйна да договаря с Русия за преустановяване на войната към този момент се загатва и от западни водачи. Фактът, че Украйна изпитва дефицит на жива мощ, съоръжение и муниции, с цел да удържи против Русия, допуска, че фронтът скоро може да се срине. Тъй като обстановката на бойното поле последователно се трансформира в интерес на Русия, Западът може да бъде заставен да вземе нови радикални решения.

Най-оптимистичният резултат е, че западните съдружници бързо ще усилят военната си поддръжка за Украйна. Това може да включва муниции, системи за противовъздушна защита, бронирани транспортни средства и дронове. Най-песимистичният излаз е неочакваният срив на забележителна част от украинските отбранителни линии. В противоположен случай Русия надали ще реализира сериозен прогрес в обозримо бъдеще.

Въпреки това, удвояването на офанзивите на Русия против сериозните промишлености и инфраструктура на Украйна наподобява е тактика за цялостно заличаване на отбранителния потенциал на страната. Очертаващата се картина е, че Украйна върви към загуба на войната.

Докато президентът Володимир Зеленски споделя, че Украйна се пробва да откри метод да задържи позициите си, военните признават, че по-нататъшните загуби това лято са неизбежни. Без огромна смяна в доставките на съвременни западни оръжия и пари, Украйна надали ще успее да освободи регионите, които сега се държат от съветските сили. Това значи, че Западът би трябвало да поеме действителна отговорност за спечелването на войната в Украйна.

Поради изчерпването на боеприпасите и опциите за противовъздушна защита на украинските сили, доста украински градове се чака скоро да паднат. Почти целият Запад е приел обстоятелството, че контранастъплението, стартирано от украинската войска през юни 2023 година, приключи с крах.

Дали неуспехът на контранастъплението се дължи на тактика, както настояват американците, или на техника, както контратвърдят украинците? Това е още една въпросителна.

Има и трети вид. Че и двата фактора играят роля. С други думи, както тактиката се провали, по този начин и оборудването беше несъответстващо.

Друг значим фактор е представянето на съветската войска. Всички тези фактори допускат, че 2024 година е достигнала преломна точка във връзка с руско-украинската война.

Ясно е, че западният свят се нуждае от нова тактика за битката в Украйна. Ако украинският въпрос не бъде решен, това ще форсира процеса на колапс на Запада от вътрешната страна.

 

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР