Виктор Джак, ПолитикоНай-голямата руска частна петролна компания Лукойл хвърля огромна

...
Виктор Джак, ПолитикоНай-голямата руска частна петролна компания Лукойл хвърля огромна
Коментари Харесай

Политико: Руският петролен титан Лукойл вижда края на господството си в България

Виктор Джак, " Политико "

Най-голямата съветска частна петролна компания " Лукойл " хвърля голяма
икономическа и политическа сянка над България — само че привилегированата позиция на енергийния колос в балканската страна е под увеличаваща се заплаха.

Това се дължи обстоятелството, че дерогацията от петролните наказания на Европейски Съюз, на които се радва българският му клон, изтича в края на идната година, поставяйки завършек на неповторимата и доста печеливша позиция на компанията да може да доставя рафинерията си " Нефтохим " в черноморския пристанищен град Бургас със личен на ниска цена недопечен нефт.

Бъдещето на рафинерията „ ще бъде история на крах “, сподели Виктор Катона, водещ анализатор на суровия нефт във компанията за пазарно изследване Kpler.

Ако работата на рафинерията е застрашена, държавното управление е готово да я поеме, „ в случай че е належащо “, сподели българският министър на защитата Тодор Тагарев пред POLITICO през юни. „ Това е проблем, който може да бъде решен. “

Балкански колос

Засега " Лукойл " господства в България. Тя внася 3 милиона барела съветски нефт на месец, съгласно Kpler, което прави България четвъртият максимален покупател на московски недопечен нефт след Индия, Китай и Турция.   " Нефтохим " – неговите внушителни комини, забележими от 10 километра – обезпечава 80% от потребностите на България от дизел и бензин и съставлява една десета от Брутният вътрешен продукт на страната.

Рафинерията е " доста значима, тъй като е най-големият снабдител на работа и дава най-хубавите заплати " в района, сподели кметът на Бургас Димитър Николов. Заедно с близкия терминал за импорт на нефт Росенец, в оборудванията работят 5000 души.

„ За мен като кмет е значимо рафинерията да действа, тъй като е част от икономическата сигурност на града “, сподели той и добави, че затварянето й би било „ немислимо “.

Това икономическо и енергийно състояние значи политическо въздействие.

„ В България има коалиция " Лукойл ", която се образува незабавно след началото на всеки парламент ”, сподели Делян Добрев, ръководител на енергийната комисия в българския парламент, който управлява напъните за преодоляване на " Лукойл ". През последната година той е подал 18 оферти за ограничение на въздействието на компанията, само че множеството са се провалили.

" Лукойл " съумя " да трансформира икономическото си състояние в изключително огромно политическо въздействие " посредством финансиране на медии и партии, сподели Мартин Владимиров, специалист в Центъра за проучване на демокрацията. „ Влиянието му върху българския политически и стопански хайлайф е голямо. "

Това въздействие е толкоз огромно частично тъй като " българската страна не е способна да ръководи рецесията при вероятно ненадейно прекъсване на доставките на недопечен нефт от Русия ", сподели Илиян Василев, някогашен дипломат на България в Русия, който в този момент работи като анализатор.

В исторически проект " Лукойл " е разчитал за поддръжка и на локални проруски медии както и на политици, върху които въздейства посредством локални медиатори като купувачи на горива на едро, сподели Василев.

В отговор на обвиняванията основаната в Москва компания уточни на POLITICO скорошно
изказване, в което „ отхвърля всевъзможни обвинявания в политическа ангажираност “.

Лобистки старания

Зависимостта на България от съветския недопечен нефт беше измежду аргументите страната да лобира интензивно за изключение от глобите на Европейски Съюз против вноса на съветски нефт – изпитание, подкрепено от целия политически набор, в това число от реформаторския министър председател Кирил Петков.

Миналата година София получи единствената дерогация в Европейски Съюз за импорт на недопечен нефт по море, до момента в който на няколко страни беше позволено да продължат да купуват нефт от тръбопроводи за стеснен интервал от време.

Ключовият човек в договарянията с Европейски Съюз беше финансовият министър Асен Василев, който се закани наложи несъгласие на пакета петролни наказания, в случай че София не получи изключение. Финансовото министерство отхвърли Василев да е лобирал от името на " Лукойл ".

Министерството сподели, че главният мотив, употребен от Василев за издействане на българската дерогация, е, че рафинерията на " Лукойл " е продавала гориво на Украйна.

По-рано Петков сподели пред Die Welt, сестринско издание на POLITICO, че горивото, създадено в " Нефтохим ", е било изпращано в Киев, като се твърди, че обезпечава повече от една трета от потребностите на Украйна от гориво при започване на войната предходната година.

" Лукойл " сподели пред POLITICO, че е „ интернационална частна компания без държавен дял “ и отхвърли да има „ настоящи контракти за доставка на петролни артикули за Украйна “.

Другият мотив за дерогацията беше, че зависимостта на България от съветския недопечен нефт я прави стопански уязвима от ембаргото и че договорката ще понижи цените на горивата.

Министерството на финансите заяви, че цените на дизела на дребно са паднали с повече от 20 % през шестте месеци след началото на българската дерогация, само че Владимиров отбелязва, че сходни спадове се случват и в други страни от Европейски Съюз без сходни изключения.

Европейската комисия не отговори на настояванията за коментар.

Няма „ безусловно нито един мотив тази дерогация да я има за България “, защото това не е довело до спад на цените на горивата за потребителите, сподели Добрев.
Рафинерията може да работи и без московския недопечен нефт, съгласно мозъчния концерн Център за проучване на демокрацията.

В допълнение, " Лукойл " и неговите дъщерни сдружения доставят гориво на съветското министерство на защитата, неговия черноморски флот и оръжейната промишленост, откри този месец отчет на проверяващото издание „ Проект “, до момента в който неговият върховен изпълнителен шеф е изправен пред наказания от Обединеното кралство и Съединени американски щати.

Разкъсване на връзките

Но въздействието на Москва в България е застрашено.
Въпреки че е исторически съдружник на Русия, София мощно поддържа Украйна във войната - изпращайки оръжия и муниции. Миналата година тя отхвърли настояванията на Кремъл да заплати импорт на газ в рубли, което направи България първата страна от Европейски Съюз, с прекратени съветски доставки.

Миналия месец българските депутати гласоподаваха за преустановяване на съглашение, което даде на " Лукойл " надзор над терминала за импорт на недопечен нефт " Росенец ".

През януари държавното управление сподели, че компанията ще би трябвало да стартира да заплаща локални налози за първи път, като парите отиват във фонд за енергийна сигурност. Фирмата обаче не е платила нищо, откогато е наложена тази мярка, съгласно Добрев.

Лукойл сподели пред POLITICO: „ Доколкото ни е известно, законодателството към момента не е влезнало в действие и не сме осведомени от управляващите по отношение на размера на тази вноска. “

Фирмата добави, че „ постоянно е изпълнявала напълно своите отговорности “ във връзка с пристанище Росенец „ и не вижда учредения за прекратяването на концесията “.

Проблемите на " Лукойл " евентуално ще набъбнат след приключването на дерогацията.

Добрев пресмята, че изключението е довело до скок на облагите на " Лукойл " с до 2 милиарда евро в България през последните 12 месеца, като данъчните доходи са „ употребявани за финансиране на режима на (руския президент Владимир) Путин “.

Но в случай че София не успее да получи друга дерогация, позицията на " Лукойл " в България евентуално ще се свие.

„ Те са тук, тъй като са се възползвали от огромни пропуски в ръководството и те
генерираха доста пари “, сподели Владимиров. „ Не мисля, че " Лукойл " има тласък да остане... тъй като към този момент няма да могат да генерират тези големи облаги. “

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР