Викът“ на Едвард Мунк от 1893 г. е една от

...
Викът“ на Едвард Мунк от 1893 г. е една от
Коментари Харесай

Загадката на „Викът“ на Мунк е разкрита, отчасти

„ Викът “ на Едвард Мунк от 1893 година е една от най-известните картини в света, само че от години историците на изкуството не можеха да стигнат до общо мнение по отношение на един почти незабележим, малък надпис, направен с молив в горната част на картината, който гласи: „ Може да е нарисувана само от вманиачен човек “. 

Кой го е написал? Някои смятаха, че недоволен зрител може да е вандализирал работата, до момента в който е била в галерията;  други предполагаха, че самият художник е написал загадъчното изречение. Но за какво?

Докато Националният музей в Норвегия е в развой на възобновяване и изследване на работата в подготовка за откриването на нов филиал през 2022 година, куратори се възползваха от опцията да решат загадката. Националният музей на изкуството, архитектурата и дизайна на Норвегия, който има творбата, обяви че изречението е написано от художника, съобщи Би Би Си.

„ Изследвахме го много деликатно, писмен знак по писмен знак и буквално, и е еднакъв по всички индикатори  с почерка на Мунк “, сподели Май Брит Гуленг, куратор в музея, която отговаряла за проучването.  " Така че нямаме повече подозрение. "

Мунк рисува четири версии на „ Викът “ от 1893-та до 1910 година, изобразявайки, сходна на скелет фигура на мост, хванала се за главата, до момента в който крещи в мъка на фона на алено небе. Първият вид, нарисуван с темпера и пастели върху панел, се съхранява в Националния музей, и е единственият, който има подобен надпис.

В дневника си Мунк написа, че картината е въодушевена от „ изблик на потиснатост “. Тя се превръща в знак на екзистенциалната паника, наречена е „ Мона Лиза на актуалното изкуство “ и е измежду най-често възпроизвежданите и копираните произведения на изкуството. (Два други оригинала също са в норвежки музеи; а версията от 1895 година, пастел върху картон, е благосъстоятелност на частен колекционер.)

Текстът „ Може да е нарисувана единствено от вманиачен “ не е задоволително огромен, с цел да бъде забелязан от повечето хора, изключително когато е картината е в музея зад стъкло, казва Гуленг. За да го проучат, откривателите са го създали по-четлив с помощта на инфрачервена снимка. „ Мунк не го е написал с огромни букви, с цел да го виждат всички “, сподели тя.  „ Наистина би трябвало да се вгледате много деликатно, за да го забележите.  Ако беше акт на вандализъм, щеше да е по-голям. "

Ласе Якобсен, изследовател в музея Мунк в Осло, който работи със събраните творби на художника, удостовери заключенията  на Гуленг. Инфрачервените фотоси, сподели той, улесниха „ доста по-лесно да се видят думите и в почерка му има някои букви, които са в действителност разнообразни, като N или D, които се появяват в края.  Така че, когато го видях там, си помислих: „ Това е Мунк. “

Каталогът на Мунк за 2008 година, който представя проучване на неговите творби от арт историка Герд Вол, допуска, че фразата е била надраскана от неудовлетворен клиент. „ Поне по този начин беше възприето през 1904 година, когато картината е била изложена в Копенхаген— „ нечия вандалска ръка е писала с молив “. Сега Вол споделя, че новите доказателства от Гуленг „ мощно сочат към самия Мунк като създател “.

Докато Националният музей в Норвегия е в развой на възобновяване и изследване на работата в подготовка за откриването на нов музей през 2022 година, Гуленг се възползва от опцията да реши въпроса за текста.

„ За мен беше необичайно, че имаше толкоз малко любознание към този надпис, тъй като е доста необичайно нещо да напишеш такова нещо върху личната си картина “, казва тя.

Според нея Мунк евентуално е написал изречението върху картината си през 1895 година, след изложбата му с нови произведения в галерията „ Бломквист “ в Осло. По време на спор за изложбата в университета в Осло студент по медицина на име Йохан Шарфенберг (който по-късно става прочут психиатър, политик и писател) казва, че творбата му дава съображение да сложи под въпрос психическото положение на художника, наричайки Мунк анормален и „ вманиачен “.  Мунк е надълбоко засегнат, казва Якобсен и написа за това даже десетилетия по-късно.

Гуленг има вяра, че изречението е написано с ирония и отразява както болката, така и страха да не бъде считан за психологично болен.  „ Пишейки този надпис в облаците, той по някакъв метод  овладява или поема контрол върху метода, по който би трябвало да бъде възприеман и разбиран “, сподели тя.

„ Свързването на надписа с изложбата от 1895 година и клеветите на Шарфенберг също дават допустимо пояснение за какво Мунк е трябвало да направи това изявление върху картината си — казва Вол. — Но към момента е нестабилно по кое време е изработен. “

Лудостта постоянно е била обвързвана с художественото изложение през XIX век - и е част от митичния статус на двама художници - казва Майте ван Дейк, една от кураторите на изложбата „ Мунк / Ван Гог “ през 2015 година в музея на Ван Гог в Амстердам.

 „ Пишейки върху самата картина, Мунк си играе с тази част от облика си — смята Ван Дейк. — Неясно е дали прави изявление или задава риторичен въпрос ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР