Вижте снимки>>> По време на пленарната сесия на Руско-африканския икономически и

...
Вижте снимки>>>
По време на пленарната сесия на Руско-африканския икономически и
Коментари Харесай

Путин обеща на Африка безплатно зърно с безплатна доставка

Вижте снимки> > >

По време на пленарната сесия на Руско-африканския стопански и филантропичен конгрес Путин съобщи, че руско-африканският търговски оборот възлиза на 18 милиарда $, това е резултатът от срещата на върха в Сочи. Потенциалът на Африка е явен за всички, растежът на Брутният вътрешен продукт на страните от континента надвишава междинния за света. Повече от половината от съветските доставки за Африка са машини и съоръжение, химикали и хранителни артикули. Русия остава благонадежден снабдител на храни за африканските страни.

През 2022 година износът на храни от Русия за Африка възлиза на 4,7 милиарда $, съобщи Владимир Путин на среща с Азали Асумани, ръководител на Африканския съюз и президент на Съюза на Коморските острови, и Муса Факи Махамат, ръководител на Комисията на Африканския съюз.

Освен това съветският президент означи, че западните страни попречват доставките на зърно от Москва за африканските страни. Русия ще обърне особено внимание на въпроса за доставките на храни за Африка, акцентира Путин и добави, че през годината на деяние на зърнената договорка от Украйна са изнесени 32,8 млн. тона, само че над 70% от тях са отишли в страни с високи приходи, най-вече в Европейски Съюз.

Русия поддържа включването на Африканския съюз в работата на интернационалните организации и се надява, че обединяването ще стане пълновръстен член на Г-20 през септември тази година, съобщи още съветският президент.

Снимка: БТА/AP

Путин организира тази среща на върха с африкански водачи, като има за цел да показва възходящото въздействие на Русия на континента. Но вместо това срещата на върха демонстрира отслабващото въздействие на Кремъл на фона на продължителния спор в Украйна, разяснява Bloomberg. Двудневната намира се организира на фона на рецензиите против отдръпването на Русия от договорката за зърното. Ограничените благоприятни условия на Русия се акцентират от размера на търговията ѝ с Африка. През 2022 година той възлиза на едвам 18 милиарда $. Търговският оборот на континента с Китай възлиза на 282 милиарда $. Мария Снегова, специалист в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания във Вашингтон, споделя, че за Путин е извънредно значимо да покаже, че Русия не е изолирана, а остава значим интернационален състезател, велика мощ.

Всяко разбиране, че Африка като цяло клони към Русия, е явно неправилно, написа по тематиката в. " Вашингтон Пост ". Москва е игре роля в редица страни благодарение на наемници на ЧВК " Вагнер ", а Кремъл поддържа другарски връзки с Египет и Южна Африка. Но в случай че погледнем съвкупността от петте гласувания в Организация на обединените нации за наказание на дейностите на Русия в Украйна, ситуацията за Москва не е розово. Повечето от 54-те африкански страни членки се въздържаха, а единствено Еритрея и Мали гласоподаваха в поддръжка на Москва. И те не го направиха всякога. В същото време 19 африкански страни гласоподаваха дружно с Украйна и нейните съдружници най-малко един път. Русия се пробва да се възползва от антизападните настроения в Африка, като натъртва на историята на колониализма. Миналата година Путин упрекна Запада, че се стреми да сътвори " златен милиард ", " който разделя хората на първа и втора класа ".

Снимка: БТА/AP

Европа и Съединени американски щати имат свои лични комплицирани връзки с Африка. Твърде постоянно те насочват вниманието си към континента единствено при нужда. Докато Западът не показа по-убедителни причини, африканските страни надали ще се наредят на опашка зад него. Но това не значи, че континентът се съюзява с Русия на Путин, написа американското издание.

Според Алекс Вайс, началник на африканската стратегия на Chatham House, Африка се обрисува като значим състезател в проектите на Москва да сътвори различна финансова и комерсиална система, която да бъде отделена от Запада, оповестява на собствен ред " Ал Джазира ". Очаква се африканските водачи в Санкт Петербург да бъдат по-настойчиви в настояването си за спокойно разрешаване на спора в Украйна. Много водачи са пристигнали в Русия, осъзнавайки повишената си геополитическа тежест. Това ще им даде повече благоприятни условия да извлекат оптимални изгоди в икономическите и политическите връзки. Редица полемики на срещата на върха ще бъдат отдадени на битката против " новите форми на колониализъм ". Нарастващите желания на Москва обаче не се показват в вложения в Африка. На Русия се падат единствено един % от всички задгранични вложения на континента.

Редица западни издания обръщат внимание на това, че броят на африканските водачи, участващи в срещата, е много по-малък от този през октомври 2019 година, когато се състоя първият подобен конгрес - ще вземат участие единствено 21 африкански водачи, като се акцентира, че през 2019 година те са били 43.

Западните страни интензивно призоваваха африканските си сътрудници да не вземат участие в срещата в Русия. На фона на тези апели част от африканските водачи, като да вземем за пример президентът на Демократична република Конго Феликс Чисекеди, се отхвърлиха от присъединяване в последния миг.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР