Вижте мнението му за Спартак - Черно море Красен Кралев

...
Вижте мнението му за Спартак - Черно море Красен Кралев
Коментари Харесай

Красен Кралев: Варненското дерби винаги е с огромен заряд, с месеци се говори за него

Вижте мнението му за Спартак - Черно море

Красен Кралев е министър на младежта и спорта в две държавни управления, а все още е депутат в 48-ото Народно заседание, само че също по този начин и някогашен президент на Черно море с основна роля за оцеляването на клуба при започване на новия век и със сериозна заслуга за слагането на основите, върху които след това се построява актуалният образ на „ моряците “. Той приказва за първото варненско дерби Спартак - Черно море от 13 години насам.

За спомените му от варненското дерби:

Мисля, че това е характерен миг от спортния живот на Варна. Свидетели сме по какъв начин от месеци се приказва за идния мач след толкоз години спиране. Даже за идното дерби се говореше още, когато стана ясно, че Спартак ще завоюват промоция във Висшата лига. Това демонстрира, че почитателите на футбола във Варна са зажадняли за сходен конфликт. Разбира се, аз имам доста мемоари и като дете. Фен съм на Черно море от 10-годишна възраст, от 1977 година Дори в годините преди този момент бяхме изпаднали в Б група, един от редките пъти, в които клубът тогава се подвизаваше там. Тогава започнах да отивам на мачове, а по-късно и дружно с моя доста добър другар шефа на Катедрата по психиатрия проф. Кожухаров, бяхме дружно в Английската гимназия и не пропускахме дерби тогава. Имало е интервали, в които Черно море е бил по-силният тим и Спартак са били по-зле в класирането, само че са побеждавали, както и противоположното – Спартак са били с по-доминираща роля и Черно море е съумявал да излезе победител от срещите. Разбира се, това демонстрира непредвидимостта на този конфликт. Без значение кой тим в каква моментна форма е, всеки се раздава оптимално за идната среща. Сами виждате, дори тимът на Спартак в срещата против ЦСКА 1948 резервира част от главните си футболисти, тъй като на каквото и място да се намират сега аз съм уверен, че ще създадат всичко допустимо да изтръгнат нещо от дербито и да се показват почтено.

Като президент аз съм бил отпред на клуба в продължение на 7 години и имам доста мемоари. Нямаме време сега да влизаме в елементи за всеки един от тях, само че мога да кажа няколко мача, които са от изключително значение за мен. Първият е дебютът след дълго заточение в Б група през 90-те години, успяхме да вкараме клуба в А група тогава. Това беше през 2000 година и доста дълго време нямаше дерби, последното такова бе през сезон 1994/95. Та през 2000 година направихме връх по най-вече продадени билети на „ Тича “ изобщо в историята. Не знам от този момент да е имало повече продадени – 13 000 билета бяха регистрирани като продадени на касите на „ Тича “. Сами се сещате, че е имало и доста души, които са влезнали без билет. Нямаше място, където да седнеш, безусловно бяха заети всички стълби от правостоящи. 13 000 да се съберат на „ Тича “ в действителност е нещо огромно. Мачът бе доста тежка борба и приключи 0:0. Спартак бяха тогава в по-добра форма и имаха опит от шест години престой в А група с извънредно мощен тим. Тогава клубът беше воден от Николай Ишков и беше в един от най-силните си интервали, до момента в който ние за първи път влизахме след дълъг престой в Б група. Голям мач се получи и с доста огромен заряд, само че напрежението взе връх и поради качеството на играта не успяхме да си отбележим голове. Целият град беше там, целият град – кмет, районни кметове, съдии, прокурори, политици, лекари, учители, всичко беше там, доколкото можеше да се побере на стадиона.

Вторият миг, който няма да не помни, също е извънредно забавен. Това беше сезон 2003/04 и тогава по стичане на събитията беше тежка година за Черно море, тъй като Илия Павлов почина тогава. Аз останах самичък в клуба да го устоявам. С Вили Вуцов доста мъчно успяхме да съберем боеспособен състав, само че в края на година свършихме шести, направихме извънреден и приказен сезон. Първият полусезон беше тежък и тогава направихме реми 1:1 със Спартак, само че основното беше привличането на Вальо Станчев на полусезона. Знаете, че Вальо Станчев е един от най-хубавите футболисти, играл в историята на Спартак. Точно по това време, есента, беше играч в моя клуб по футзал МАГ, който в този момент е футзален клуб Черно море. Тогава бяхме станали първенци на страната и Вальо, който се беше отказал от професионалния футбол, игра във футзала 3-4 месеца. Тогава Вили ми сподели на полусезона: „ Дай да го притеглим Вальо! “. Аз прегърнах концепцията, тъй като той бе страховит футболист. Това беше потрес за нашата аудитория, както и за публиката на Спартак. През пролетния полусезон тогава направихме една серия от шест следващи победи, изравнихме клубен връх. Втората от тях беше против Спартак на техния стадион. Вальо Станчев влезе като запаса, мисля че беше след 75-ата минута и някъде в последните минути той вкара втория и надвит гол. Така Черно море победи с 2:1 с гол на Вальо Станчев. Това е образец по какъв начин доста футболисти, които са играли в единия тим, след това приключват кариерата си в другия. Всъщност има доста такива, от Спартак да вземем за пример са Пламен Гетов, който е тяхна рожба, и Живко Господинов, които приключиха кариерите си в Черно море. От нашите също Кольо Спасов, Бог да го елементарни, Янчо Богомилов е играл в Спартак, Юли Спасов. Така че това е в действителност част от магията на това дерби.

Третият случай, който в никакъв случай няма да не помни – това беше последният ми мач като президент на Черно море на 19 май 2007 година Тогава те се бориха за мястото си в групата, а ние се борихме за класиране в европейските шампионати, за Интертото, битката ни бе със Славия за петото място. Трябваше ни наложителна победа на „ Коритото “. Мисля, че в междинния кръг към този момент се бяха избавили и към този момент не им беше нужна толкоз успеха, щяха да останат отново в групата. Мачът се разви по чудноват метод, приключи 2:0. След като означиха втория гол, видях какво се случва на терена и напуснах тима, подадох си оставката, тъй като част от футболистите се държаха необичайно на терена, меко казано. След като не можеш да контролираш тима си в подобен мач, явно се е случило нещо, което избирам да не го разясня, само че беше отвън естествения процес на събитията на терена. Аз тогава също споделих, че не мога и не желая да поемам отговорност за това, което се случва и напуснах. Това ми беше последният мач като президент на Черно море. Дълго време носих тази засегнатост в себе си, само че то времето лекува всичко. Аз считам, че такива дербита би трябвало да се играят за победа непременно и те са знак на феърплея, там не би трябвало да се позволяват сходни неща. Част от футболистите тогава знаеха защо играят, бориха се, желаеха успеха. За страдание не беше по този начин с всички и тогава разбрах, че времето ми в клуба като негов президент е завършило. Трябваше да има някаква смяна и виждате, че през идващите години клубът се разви по извънредно добър метод. Използва се това струпване, което бяхме създали през тези години. Иначе по-рано през същата година към този момент бяхме спечелили изрично против Спартак с 3:0 на „ Тича “. Много мощно играхме тогава, изобщо тимът беше в страхотна форма. След това Кольо Спасов надгради това, което бяхме създали и Черно море изживя едни от най-хубавите си времена през идващите години.

За историческата значителност на варненското дерби:

Всяко дерби си има своя заряд. Има няколко дербита, които са известни в целия свят като Реал - Барселона и Манчестър Юнайтед – Ливърпул. Нашето дерби е извънредно значимо за града. Както споделих, от месеци, дори от предходната година още се приказва за този конфликт. И двата тима имат доста почитатели. Не желая да го съпоставям с пловдивското дерби или с дербито сред софийските тимове, тъй като всяко от тях си има личен заряд и лично значение в историята и във фолклора сред футболните почитатели. Това са клубове със стогодишна история и имат доста мотиви да се приказва за конфликтите посред им. В подобен вид съревнование се вижда чистият спорт, феърплеят. Макар да има доста случаи, за които може да се разяснява и да има подозрения от почитателите за изхода в посока един или различен резултат, тези дербита са знак на конфликта и на феърплея в спорта. Знаеш, че би трябвало да го спечелиш непременно, за достойнството на твоя клуб, на твоето семейство, за достойнството на града. Всеки, без значение в каква форма е, желае да потвърди, че е по-добър от другия. Месеци след този мач се приказва за него, та чак до идващия – разяснява се играта, обстановките от дербито. Така че това е може би най-важният конфликт от спортния календар на Варна.

Прогноза за крайния резултат на дербито:

Аз желая Черно море да завоюва, аз съм почитател на Черно море, както споделих. Кръвно съм обвързван с този тим, само че си давам сметка, че Спартак ще създадат всичко допустимо, с цел да защитят своята чест и да изтръгнат нещо от този дуел. Резултатът е извънредно сложен за прогнозиране, само че имам вяра, че Черно море има повече футболни причини. По принцип тимът се показва добре, сега сме в един от мощните си интервали, макар че претърпяваме рецесия след продажбата на голмайстора ни. В този тим има обаче толкоз равностойни футболисти, че всеки от тях може да означи. Много е забавно да видя по какъв начин двамата треньори ще приготвят състезателите си преди дербито, освен чужденците. От Черно море мисля, че единственият, който е взел участие в сходно дерби, е Даниел Димов. Той помни заряда от този дуел. Даже оня ден гледахме дружно мач, той сега е контузен, за жалост липсва доста на тима нашият капитан. Гледахме мача с Арда и го питах: „ Готвите ли ги футболистите за дербито, настройвате ли чужденците? “, а той вика: „ Не единствено чужденците, то и българите би трябвало да ги настроим “. Аз тогава си дадох сметка, че тези момчета са били на по 10, 12, 13 години, когато е било последното дерби. Разбира се, за юношите на Черно море това е различен миг. Някой път от прекомерно предпочитание може да налееш оловото в краката и мъчно да върви мачът. Очаквам приказен празник на стадиона и да може почитателите да се зарадват. Да се получи също по този начин добър футбол, въпреки да е доста мъчно в такава обстановка и при такова голямо напрежение. Дано да няма непотребни грубости и да се играе почтен и спортсменски дуел. Играе ли се футбол, аз съм положителен и оптимист за това, че Черно море ще надделее в този дуел.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР